zbog rasta cena energenata

Niška toplana predložila više cene grejanja

BiznisSrbijaVesti

2.9.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Niška toplana predložila više cene grejanja Niška toplana predložila više cene grejanja
Niška Gradska toplana zatražila je od Gradskog veća odobrenje za poskupljenje daljinskog grejanja tako što bi varijabilni deo cene bio viši za sedam odsto,... Niška toplana predložila više cene grejanja

Niška Gradska toplana zatražila je od Gradskog veća odobrenje za poskupljenje daljinskog grejanja tako što bi varijabilni deo cene bio viši za sedam odsto, a fiksni deo za 8,3 odsto.

U odluci Nadzornog odbora toplane koja je u petak objavljena na zvaničnom gradskom sajtu, navedeno je da bi varijabilni deo cene ubuduće iznosio 6,12 dinara po kilovat-satu utrošene toplotne energije, a fiksni deo 28,73 odsto, prenosi Beta.

Varijabilni deo toplana je do sada naplaćivala 5,72 dinara, a fiksni deo 24.28 dinara.

U obrazloženju za poskupljenje navedene su više cene energenata, gasa, mazuta i lož ulja, ali i vode i ostalih varijabilnih troškova.

Ukoliko Gradsko veće odobri zahtev Nadzornog odbora toplane, nove cene primenjivaće se tokom predstojeće grejne sezone, ali će po novim, višim cenama biti obračunati i računi za avgust i septembar.

Proteklih meseci Gradsko veće odobrilo je poskupljenje vode, odnošenja smeća, gradskog i taksi prevoza i parkiranja.

Po niškom tarifnom sistemu, „fiksni deo“ je „naknada za grejnu površinu“ koja se obračunava i fakturiše svakog meseca, dok se „varijabilni deo“ – „naknada za isporučenu toplotnu energiju“, obračunava i fakturiše samo tokom grejne sezone.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...