povećanje od 1. januara 2023. godine

Mali: Radimo na tome da minimalna zarada bude veća za 14 odsto

NovacSrbijaVesti

2.9.2022 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mali: Radimo na tome da minimalna zarada bude veća za 14 odsto Mali: Radimo na tome da minimalna zarada bude veća za 14 odsto
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u petak da će pokušati da minimalna zarada od 1. januara 2023. godine bude povećana za 14 odsto... Mali: Radimo na tome da minimalna zarada bude veća za 14 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u petak da će pokušati da minimalna zarada od 1. januara 2023. godine bude povećana za 14 odsto i da u tom slučaju iznosi oko 40.000 dinara, odnosno 350 evra.

S obzirom na krizu koja potresa celu Evropu, to bi bio ogroman skok, ocenio je Mali gostujući na televiziji Pink.

Ministar je podsetio da je u četvrtak o ovoj temi diskutovano na kolegijumu socijalno-ekonomskog saveta sa predstavnicima poslodavaca i sa predstavnicima sindikata.

„Važno je za sve nas da ljudi osete krizu što manje. Veoma je bitno da povećamo plate, penzije, iznad nivoa inflacije tako da u realnom iznosu građani ne samo da imaju održan životni standard ili taj nivo, nego da to bude još bolje u uslovima ove krize”, objasnio je Mali.

Navodeći da su poslodavci rekli da u tom slučaju može doći i do otpuštanja radnika jer pored povećanja cene gasa, struje i problema sa plasmanom proizvoda, nisu sigurni da će moći da održe poslovanje, Mali je rekao da će država da preuzme povećanje minimalne zarade.

Zakonski rok da se definiše minimalna zarada je 15. septembar, a ministar je rekao da im je namera da dođu na 60 odsto opterećenja zarade.

Mali je istakao da je minimalna zarada samo deo paketa.

„Nama će od 1. januara rast plata u javnom sektoru biti 12,5 odsto, pritom za one koji su u vojsci povećanje plata biće 25 odsto, a penzije već od 1. novembra povećane od devet odsto i od 1. januara dodatnih 11,2 ili 11,3 odsto, tako da kumulativno ćemo za 20,2 – 20,3 odsto povećati penzije”, naveo je Mali.

  • GOCA BG

    2.9.2022 #1 Author

    Sa minimalcem ne moze 10 dana da se zivi…

    Odgovori

  • Milovan94

    4.9.2022 #2 Author

    Šta vredi i da se toliko poveća kada će inflacija sve da pojede

    Odgovori

  • TATJANA

    4.9.2022 #3 Author

    Treba ga utrostruciti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...