nestašica čipova kao "viša sila"

Nissan očekuje oporavak tržišta auto-delova do marta 2022. godine

AutomobiliLifestyleSvetVesti

3.9.2021 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nissan očekuje oporavak tržišta auto-delova do marta 2022. godine Nissan očekuje oporavak tržišta auto-delova do marta 2022. godine
Proizvođač auto-delova Jatco Ltd., u većinskom vlasništvu Nissan Motor Co, istakao je da problemi u lancu snabdevanja, koji ometaju industriju neće potrajati još dugo... Nissan očekuje oporavak tržišta auto-delova do marta 2022. godine

Proizvođač auto-delova Jatco Ltd., u većinskom vlasništvu Nissan Motor Co, istakao je da problemi u lancu snabdevanja, koji ometaju industriju neće potrajati još dugo i da će proizvođači automobila moći ponovo da povećaju proizvodnju ove fiskalne godine.

„Proizvođači automobila će se definitivno oporaviti u drugoj polovini godine do marta“, napomenuo je u intervjuu glavni izvršni direktor Jatca, Teruaki Nakacuka (Teruaki Nakatsuka). On smatra da su trenutni izazovi u lancu snabdevanja uzrokovani pandemijom i globalnim nedostatkom poluprovodnika „iznad svih očekivanja“ i „pomalo kao viša sila“, prenosi Bloomberg.

Za sada, proizvođači automobila nastavljaju da se bore sa globalnom nestašicom čipova, a Nissan i slični Ford Motor Co, Stellantis NV i General Motors Co. primorani su da pojedine fabrike, koje su pod njihovim vlasništvom stave u stanje mirovanja. S druge strane, generalna direktorka GM-a, Mari Bara (Mari Barra), napominje da će se nedostatak poluprovodnika proširiti na sledeću godinu.

„Neke zemlje su na putu oporavka, postoji potražnja za automobilima i vidimo nove pomake poput elektrifikacije“, objašnjava Nakacuka i dodaje: „Industrija ima neke pozitivne aspekte, ali pitanje snabdevanja je veliko“.

Jatco, u kojem Mitsubishi Motors Corp. i Suzuki Motor Corp. poseduju udeo, isporučuje transmisije proizvođačima automobila. Neki od delova nabavljaju se u zemljama jugoistočne Azije, poput Malezije i Tajlanda, gde je industrijsku proizvodnju pogodilo izbijanje korona virusa.

Nissan je privremeno zaustavio proizvodne linije u fabrici u Tenesiju prošlog meseca zbog zatvaranja malezijskog dobavljača, a izvršni direktor Makoto Učida (Makoto Uchida) upozorio je da će ovaj kvartal „biti veoma težak“.

Globalna proizvodnja japanskog proizvođača automobila opala je prošle godine za 27 odsto na 3,6 miliona vozila, dok je operativna dobit Jatca u fiskalnoj godini do marta pala za 34 odsto na 18,6 milijardi jena (169 miliona dolara).

Na drugom mestu, Toyota Motor Corp. je objavila da smanjuje proizvodnju za 40 odsto zbog korona virusa i njegovog uticaja na dobavljače. Pogođeni su i manji japanski proizvođači automobila, poput Suzukija u septembru nekoliko dana prekida rada u japanskim fabrikama, dok Mazda Motor Corp. obustavlja rad u svojim fabrikama na Tajlandu i Meksiku, piše Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...