Đentiloni se ne slaže o podizanju granice zaduživanja na 100 odsto BDP

Nivo duga treba određivati prema svakoj državi EU pojedinačno

EUVesti

29.12.2021 10:36 Autor: Marko Miladinović 0

Nivo duga treba određivati prema svakoj državi EU pojedinačno Nivo duga treba određivati prema svakoj državi EU pojedinačno
Komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Ðentiloni (Paolo Gentiloni) smatra da gornja granica duga u zajednici evropskih zemalja treba da se utvrđuje na pojedinačnoj... Nivo duga treba određivati prema svakoj državi EU pojedinačno

Komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Ðentiloni (Paolo Gentiloni) smatra da gornja granica duga u zajednici evropskih zemalja treba da se utvrđuje na pojedinačnoj osnovi za svaku državu u okviru predložene reforme Pakta za stabilnost koju namerava da predstavi sredinom 2022. godine.

„Ne možemo sve zemlje strpati u isti koš. Razlike u (trenutnim) odnosima duga prema bruto domaćem proizvodu su previsoke za to“, rekao je Ðentiloni u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljenom danas, prenosi Reuters.

Evropski ekonomski komesar je u novembru pozvao na debatu o reformi pravila o dugu u EU, u svetlu ekonomskih pritisaka izazvanih krizom korona virusa.

Paketi mera državne podrške i investicioni programi s ciljem suzbijanja ekonomskih uticaja pandemije virusa Covid-19 doveli su do rasta dugova mnogih država EU iznad nivoa od 60 odsto BDP, odnosno iznad važeće granice propisane Paktom za stabilnost.

Ðentiloni je naveo da njegov predlog reforme predviđa postavljanje pojedinačnih ciljeva nivoa duga za svaku zemlju, dodajući da bi Komisiji trebalo dati efikasnije instrumente za primenu budžetskih pravila.

On je odbacio predlog Klausa Reglinga, šefa finansijskog spasilačkog fonda evrozone, da se granica duga podigne na 100 odsto BDP za sve države EU.

„To jednostavno ne odgovara mojoj ideji o diferenciranom sagledavanju država članica“, rekao je Ðentiloni za nemački list.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...