Pilot projekat počinje u Bronksu

Njujork pokreće kampanju za korišćenje električnih trotineta

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

19.4.2021 08:31 Autor: Marija Jovanović 0

Njujork pokreće kampanju za korišćenje električnih trotineta Njujork pokreće kampanju za korišćenje električnih trotineta
Grad Njujork izabrao je kompanije za učešće u okviru pilot projekta električnih trotineta, koji će ovog leta biti na raspolaganju stanovnicima Bronksa. Tri kompanije... Njujork pokreće kampanju za korišćenje električnih trotineta

Grad Njujork izabrao je kompanije za učešće u okviru pilot projekta električnih trotineta, koji će ovog leta biti na raspolaganju stanovnicima Bronksa.

Tri kompanije Bird, Lime i Veo, pobedile su konkurente iz celog sveta u nadmetanju za rad u ovom gradu. One su odabrane za zajednički program uz pomoću kog će u delovima ove gradske četvrti biti raspoređeno oko 6.000 električnih trotineta, piše Wall Street Journal.

„Njujork je za nas više nego ogromna pobeda“, rekla je Kendis Ksi (Candice Xie), izvršna direktorka kompanije Veo u Čikagu. „Ovaj program shvatamo zaista ozbiljno i želimo da budemo sigurni da je on održiv i da može dugoročno da raste”.

Njujork je zaostajao za mnogim drugim američkim gradovima koji su tokom proteklih nekoliko godina pokrenuli korišćenje električnih trotineta. Neki gradovi i dalje se bore sa pritužbama građana zbog neoprezne vožnje, nepropisnog parkiranja, ali i zbog ozbiljnih i u nekim slučajevima smrtnih nesreća.

Kompanije za električne trotinete dugo su se žalile da im nije dozvoljeno da posluju u najvećem američkom gradu sa više od osam miliona stanovnika, dok je to bilo dopušteno u desetinama drugih gradova.

Njujork je još prošle godine dozvolio korišćenje električnih bicikala i trotineta na gradskim ulicama i najavio pilot program, koji bi omogućio kompanijama da se prijave za dozvole za rad u ovom gradu, sa izuzetkom Menhetna.

Prema gradskom zakonu, bicikli sa električnim motorima mogu da se kreću uz ograničenje do 40 kilometara na sat, dok je vožnja električnih trotineta ograničena na 30 kilometara na sat. Trotineti ovih kompanija će moći da se iznajme i otključaju uz pomoć aplikacije. Njihovo korišćenje naplaćivaće se po minutu, a po završetku vožnje moći će da se ostave bilo gde na ulici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...