Finska kompanija u procesu odgovornog izlaska iz Rusije

Nokia traži dozvole za izvoz opreme na tržište pod sankcijama

SvetVesti

8.11.2022 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nokia traži dozvole za izvoz opreme na tržište pod sankcijama Nokia traži dozvole za izvoz opreme na tržište pod sankcijama
Finska kompanija Nokia zatražila je izvozne dozvole za isporuku telekomunikacione opreme Rusiji od američkog Biroa za industriju i bezbednost (BIS) i finskog Ministarstva spoljnih... Nokia traži dozvole za izvoz opreme na tržište pod sankcijama

Finska kompanija Nokia zatražila je izvozne dozvole za isporuku telekomunikacione opreme Rusiji od američkog Biroa za industriju i bezbednost (BIS) i finskog Ministarstva spoljnih poslova. To je neophodno da bi se završio proces „odgovornog izlaska“ iz Rusije.

Nokia treba da isporuči rezervne delove za svoju opremu iz Finske, zbog čega je zatražila odgovarajuće dozvole od tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova. Budući da je Nokia preuzela francusko-američku kompaniju Alcatel-Lucent, neki od patenata registrovani su na lokalne kompanije zbog čega je potrebna dozvola BIS-a, prenosi Komersant.

„Govorimo o nabavci rezervnih delova, a ne o opremi za proširenje mreže. Pregovori sa svim kupcima o tome šta je tačno potrebno za podršku funkcionisanju mreža su u završnoj fazi“, naveo je neimenovani izvor, prenosi RBK.

Nokia je u aprilu objavila svoju nameru da odgovorno izađe iz poslovanja u Rusiji, a povlačenje je najavila zbog rata u Ukrajini. Kao rezultat toga, pravna lica finske kompanije u Rusiji biće ugašena nakon što obaveze prema kupcima budu ispunjene. Nokia očekuje da će proces trajati oko godinu dana posle dobijanja izvoznih dozvola.

Svi veći telekom operateri u Rusiji koriste usluge kompanije Nokia, a prema ocenama stručnjaka Nokia pokriva 20 do 25 odsto tržišta telekomunikacione opreme u Rusiji. Ruska prodaja činila je oko dva odsto ukupne prodaje finske kompanije u prošloj godini. Nokia je u aprilu saopštila da se nada da će proces izlaska završiti do kraja 2022. godine. U ruskom ogranku kompanije zaposleno je oko 2.000 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...