Tehnološke akcije imale "posebno loše" performanse

Norveški naftni fond u prvih šest meseci 2022. godine beleži gubitak od 174 milijarde dolara

BerzaInvesticijeNovacVesti

17.8.2022 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Norveški naftni fond u prvih šest meseci 2022. godine beleži gubitak od 174 milijarde dolara Norveški naftni fond u prvih šest meseci 2022. godine beleži gubitak od 174 milijarde dolara
Norveški naftni fond, najveći državni fond na svetu, zabeležio je u poslednjih šest meseci najveći nominalni gubitak koji je gotovo poništio sve dobitke u... Norveški naftni fond u prvih šest meseci 2022. godine beleži gubitak od 174 milijarde dolara

Norveški naftni fond, najveći državni fond na svetu, zabeležio je u poslednjih šest meseci najveći nominalni gubitak koji je gotovo poništio sve dobitke u toku 2021. godine.

Povraćaj koji je fond vredan 1,2 biliona dolara ostvario pao je u prvoj polovini godine za 14,4 odsto, odnosno 174 milijarde dolara. Do pada su dovele rasprodaje u svim sektorima osim u energetskom, saopšteno je iz fonda.

Naftni fond je u toku 2021. godine zabeležio povećanje povraćaja od 14,5 odsto. Povraćaj je bio za 1,14 baznih poena iznad referentne vrednosti fonda, ali je sektor hartija od vrednosti pretrpeo snažan udar, izgubivši 17 odsto, dok je fiksni prihod pao za 9,3 odsto, piše Financial Times.

Investicije fonda u nelistirane nekretnine donele su mu dobitak od 7,1 odsto, ali to je samo mali deo ukupnog portfolija sa udelom od tri procenta, investicije u infrastrukturu za obnovljive izvore energije donele su gubitak od 13,3 odsto.

“Tržište su definisali rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Evropi”, navodi generalni direktor fonda Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen). “Investicije u hartije od vrednosti pale su za skoro 17 odsto”, dodaje on.

Tehnološke akcije su imale “posebno loše” performanse, sa vrednošću nižom za 28 odsto, rekao je Tangen.

Suvereni fond koji ima udeo od oko 1,5 odsto u svakoj kompaniji listiranoj na svetskim berzama, u prvoj polovini godine je imao priliv od 356 milijardi norveških kruna (36,66 milijardi dolara), a valutni kurs je uvećao vrednost fonda za 642 milijarde kruna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...