Prosečna zarada izvršnih direktora pozicije dostigla rekord

Tangen: Norveški naftni fond se zalaže protiv visokih plata za rukovodioce kompanija

NovacPoslovanjeSvetVesti

13.5.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tangen: Norveški naftni fond se zalaže protiv visokih plata za rukovodioce kompanija Tangen: Norveški naftni fond se zalaže protiv visokih plata za rukovodioce kompanija
Najveći državni investicioni fond Norges Bank Investment Management na svetu krenuo je u napad protiv “korporativne pohlepe” i prevelikih isplata za “prosečne performanse” uz... Tangen: Norveški naftni fond se zalaže protiv visokih plata za rukovodioce kompanija

Najveći državni investicioni fond Norges Bank Investment Management na svetu krenuo je u napad protiv “korporativne pohlepe” i prevelikih isplata za “prosečne performanse” uz obećanje da će preduzeti mere protiv najgorih prestupnika.

Izvršni direktor fonda vrednog 1,2 biliona dolara Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen) rekao je za Financial Times da je ova akcija posebno usmerena na velike platne pakete koji nisu opravdani učinkom ili transparentni.

“Nalazimo se u inflatornom okruženju, u kome vidimo da mnoge kompanije sa prosečnim učinkom imaju veoma velike platne pakete. Vidimo da korporativna pohlepa dostiže više nivoe nego ikada pre, a za deoničare situacija postaje veoma skupa kada je izdavanje novih akcija u pitanju”, kaže Tangen.

Naftni fond, koji poseduje oko 1,5 odsto svake kompanije na svetu koja je listirana na berzi, glasao je protiv direktorskih plata na godišnjem sastanku kompanije Intel. Fond je u martu glasao i protiv kompanije Apple, a ove godine na meti im se našle i firme IBM, u kojoj su plate ostale visoke uprkos razočaravajućem učinku, General Electric, sa kompleksnim i netransparentnim platnim paketom, i Harley-Davidson, koja je nudila veće plate u odnosu na konkurenciju, piše Financial Times.

Upravna direktorka fonda Karin Smit Ihenačo (Carine Smith Ihenacho) izjavila je da je fokus na Sjedinjenim Američkim Državama, jer su u ovoj zemlji visoki platni paketi najočigledniji, ali da će pažljivo osmotriti i situaciju u Evropi i u drugim delovima sveta.

Kada su u pitanju kompanije iz S&P 500 indeksa koje su objavile rezultate za 2021. godinu, prosečna plata izvršnih direktora porasla je na rekordnih 14,4 miliona dolara, sa 13,2 miliona dolara u 2020. godini, navode iz kompanije za obradu podataka ISS Corporate Solutions.

Kompanija Coca-Cola u aprilu je jedva preživela revolt akcionara u vezi sa platama, pri čemu je 50,5 odsto njih podržalo platni paket generalnog direktora Džejmsa Kvinsija (James Quincey).

U kompaniji Accenture 53 odsto akcionara je glasalo za platni paket generalnog direktora, što je značajan pad u odnosu na 90 odsto iz pređašnjih godina. Bonusi za nove generalne direktore tehnoloških kompanija Amazon i Twitter su izazvali negodovanje njihova dva najveća deoničara.

Tangen je izjavio da će situacija postati još gora ukoliko investitori ne urade nešto. On je dodao i da su “upravni odbori i generalni direktori najveći krivci”.

Iz fonda je saopšteno da nisu načelno protiv visokih platnih paketa, uzimajući u obzir da su glasali u korist direktora investicionog fonda JPMorgan i kompanije Amazon zbog dugoročnih i jednostavnih pravila renumeracije.

Tangen je takođe dodao da je u pitanju problem za koji je važno što pre naći rešenje.

“Važno je pozabaviti se ovim pitanjem u periodima kada se stvaraju vrednosti koje su potencijalno niže za akcionare. U poređenju sa njima (vrednostima) platni paketi se još više ističu”, zaključuje on.

  • N.N.

    13.5.2022 #1 Author

    Malo je takvih ljudi

    Odgovori

  • IVAN

    13.5.2022 #2 Author

    Videcemo u buducnosti

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #3 Author

    Tako i treba da se radi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #4 Author

    Ovo se retko desava,bas sam iznenadjena…

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #5 Author

    Bilo bi dobro da ne ostane samo na predlogu, nego da se to i implementira. Ali vreme ce pokazati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...