Legendarni investitor prijavio gubitak u drugom kvartalu

Bafetov Berkshire Hathaway izgubio 43,8 milijardi dolara

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

8.8.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bafetov Berkshire Hathaway izgubio 43,8 milijardi dolara Bafetov Berkshire Hathaway izgubio 43,8 milijardi dolara
Pad cena akcija u SAD pokvario je rezultat Berkshire Hathaway Inc u drugom kvartalu, jer je konglomerat koji vodi milijarder Voren Bafet (Warren Buffett)... Bafetov Berkshire Hathaway izgubio 43,8 milijardi dolara

Pad cena akcija u SAD pokvario je rezultat Berkshire Hathaway Inc u drugom kvartalu, jer je konglomerat koji vodi milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) prijavio gubitak od 43,8 milijardi dolara.

Berkshire Hathaway ipak je ostvario oko 9,3 milijarde dolara operativnog profita, jer su dobici od reosiguranja i železničke kompanije BNFC nadoknadili nove gubitke kod osiguravača automobila Genco, usled nestašice delova i većih cena polovnih vozila što je povećalo potražnju za osiguranjem, prenosi Reuters.

Rastuće kamatne stope i isplate dividendi pomogle su osiguravajućim kompanijama da generišu više novca od investicija, dok je jačanje američkog dolara povećalo profit od evropskih i japanskih dužničkih investicija.

Uprkos ogromnom neto gubitku „rezultati pokazuju otpornost BH“, ocenjuju analitičari, jer preduzeća dobro posluju uprkos višim kamatnim stopama, inflatornim pritiscima i geopolitičkim zabrinutostima. Analitičari ističu da imaju poverenja u Bafetovu kompaniju u slučaju recesije.

Berkshire je takođe usporio sa kupovinom akcija, uključujući i sopstvene, iako je imao više od 105 milijardi dolara gotovine koju je mogao da upotrebi. Investitori pažljivo prate BH zbog Bafetove reputacije da odražava šire ekonomske trendove.

BH je otkupio sopstvene akcije u vrednosti milijardu dolara, što je za 3,2 milijarde dolara manje nego u prvom kvartalu. Ukupna kupovina akcija pala je sa 51,1 milijardu dolara u prvom kvartalu na 6,15 milijardi. U prvom kvartalu BH je preuzeo udele u velikim naftnim kompanijama Chevron Corp i Occidental Petroleum Corp, dok u drugom kvartalu nije bilo sličnih investicija.

U svom tromesečnom izveštaju BH je naveo da i dalje postoje značajni poremećaji u lancima snabdevanja i viši troškovi, zbog novih varijanti Covid-19 i zbog geopolitičkih tenzija, uključujući rat u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...