KLP prodao deonice vredne 177,5 miliona dolara

Norveški penzioni fond više neće finansirati proizvođače oružja

InvesticijeNovacVesti

4.11.2021 19:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Norveški penzioni fond više neće finansirati proizvođače oružja Norveški penzioni fond više neće finansirati proizvođače oružja
Iz najvećeg penzionog fonda u Norveškoj KLP saopšteno je da više neće ulagati u 14 velikih kompanija koje proizvode oružje, među kojima su Raytheon... Norveški penzioni fond više neće finansirati proizvođače oružja

Iz najvećeg penzionog fonda u Norveškoj KLP saopšteno je da više neće ulagati u 14 velikih kompanija koje proizvode oružje, među kojima su Raytheon Technologies Corporation i Rolls-Royce.

Do isključenja firmi sa sedištima u Velikoj Britaniji, Kini, Francuskoj, Izraelu, Indiji, Italiji i Sjedinjenim Američkim državama (SAD) došlo je zbog činjenice da proizvode određenu vrstu oružja, uglavnom nuklearnog, koje narušava osnovne principe humanosti, saopšteno je iz KLP fonda.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj kriterijum važi za nuklearna oružja i kasetnu municiju, kao i protivpešadijske mine.

Pored firmi Raytheon Technologies Corporation i Rolls-Royce, KPL fond će prestati da investira i Babcock International Group, China Shipbuilding Industry Co, Dassault Aviation , Elbit Systems, General Dynamics Corp, KBR Inc, L3Harris Technologies, Larsen & Toubro Ltd, Leidos Holdings, Leidos (SAICI.UL), Leonardo SpA i Thales SA, piše Reuters.

Osim njih, norveški fond je isključio i kompanije Elbit Systems i Leonardo, ali iz drugih razloga.

Predstavnici kompanije Babcock su odbili da daju komentar, dok su ostale kompanije otvorene da razgovaraju o ovoj temi.

Odluka KLP-a je zasnovana na etičkim kriterijumima, pri čemu su čelnici fonda odlučili da iste mere primene i kada su u pitanju proizvođači najbitnijih komponenata koje se koriste za proizvodnju ovih tipova oružja, ali i dobavljači istih.

Prema rečima direktora Sektora za odgovorne investicije u KLP Kirana Aziza, fond će zauzeti stroži stav i prema proizvođačima letelica i plovila koja su dizajnirana, proizvedena i adaptirana tako da mogu da lansiraju nuklearno oružje.

Iz KLP-a, koji upravlja sa sredstvima vrednim 90 milijardi dolara, saopšteno je da su sve navedene kompanije izbrisane iz portfolija fonda.

Ova isključenja znače da je KLP prodao deonice vredne tek nešto preko milijardu norveških kruna (177,5 miliona dolara) , kao i osigurani dug u obveznicama vrednim oko 200 miliona kruna (23,39 miliona dolara), navode čelnici fonda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...