Ekonomija ostrvske zemlje previše slaba za pooštravanje monetarne politike

Nova odluka Banke Japana dovela vrednost jena do višedecenijskog minimuma

BankeNovacVesti

28.4.2022 13:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nova odluka Banke Japana dovela vrednost jena do višedecenijskog minimuma Nova odluka Banke Japana dovela vrednost jena do višedecenijskog minimuma
Opiranjem povećanju kamatnih stopa i obećanjem da će prinose na obveznice zadržati na nuli Banka Japana dovela je jen do višedecenijskog minimuma. U roku... Nova odluka Banke Japana dovela vrednost jena do višedecenijskog minimuma

Opiranjem povećanju kamatnih stopa i obećanjem da će prinose na obveznice zadržati na nuli Banka Japana dovela je jen do višedecenijskog minimuma.

U roku od nekoliko minuta nakon što je Banka Japana dala obećanje da će na dnevnom nivou sprovoditi akcije koje su u skladu sa ciljem da se prinosi na desetogodišnje obveznice svedu na nulu, vrednost jena pala je na 129.84 u odnosu na dolar, piše Financial Times.

Uzimajući u obzir da Federalne rezerve ubrzano podižu kamatne stope, odluka Banke Japana da ne menja monetarnu politiku može izazvati globalno nepodudaranje prinosa koji su povukli jen na najniži nivo još od ranih sedamdesetih.

U centralnoj banci smatraju da je ekonomija Japana previše slaba za pooštravanje monetarne politike, međutim takav stav stvara rizik da oslabljeni jen dovede do povećanja cena uvezenih dobara.

Strateg investicionog fonda JPMorgan u Tokiju Bendžamin Šatil (Benjamin Shatil) rekao je da Banka Japana nije samo potvrdila svoj stav, već je udvostručila kontrolu prinosa uvodeći kupovinu akcija na dnevnom nivou, što efektivno podstiče narativ politike divergencije, odnosno nepodudaranja u prosecima.

Banka je zadržala kamatne stope na minus 0,1 odsto, a njeni čelnici su saopštili da će na dnevnom nivou sprovoditi kupovinu desetogodišnjih obveznica sa prinosom od 0,25 odsto.

Banka je takođe revidirala prognozu za rast inflacije sa 1,1 na 1,9 odsto za fiskalnu godinu, zaključno s martom 2023. godine, što oslikava udar koji je sukob u Ukrajini zadao cenama dobara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...