VELIKI RUSKI GASNI PROJEKAT NA ARKTIKU

Novatek prikuplja 11 milijardi dolara za LNG pogon u zapadnom Sibiru

SvetVesti

7.4.2021 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novatek prikuplja 11 milijardi dolara za LNG pogon u zapadnom Sibiru Novatek prikuplja 11 milijardi dolara za LNG pogon u zapadnom Sibiru
Najveći ruski proizvođač tečnog prirodnog gasa Novatek planira da prikupi 11 milijardi dolara za pogon na Arktiku, a kao garanciju za dugoročno finansiranje projekta... Novatek prikuplja 11 milijardi dolara za LNG pogon u zapadnom Sibiru

Najveći ruski proizvođač tečnog prirodnog gasa Novatek planira da prikupi 11 milijardi dolara za pogon na Arktiku, a kao garanciju za dugoročno finansiranje projekta planira da ponudi 60-postotni vlasnički udeo u tom projektu, prenosi Novac.hr.

Kako je najavljeno, Novatek želi da prikupi novac za Arctic LNG 2 u prvoj polovini ove godine. U pitanju je projekat vredan 21 milijardu dolara, a kompanija je konačnu dozvolu za ulaganje obezbedila 2019. godine.

Početak proizvodnje planiran je za 2023. godinu, a puni kapacitet od gotovo 20 miliona tona tečnog gasa godišnje trebao bi da bude dostignut 2026. godine.

Foto: Pixabay.com

„Resursna baza“ biće gasno polje na poluostrvu Gidanu u zapadnom delu Sibira, navodi se na web stranici projekta.

Partneri Novateka u ovom projektu su francuski Total, kineski China National Petroleum i CNOOC, te japanski konzorcijum kojeg čine Mitsui & Co i državni Japan Oil, Gas and Metals National Corp. (JOGMEC).

Inače, ruska Sberbank objavila je nedavno da je za finansiranje projekta Arctic LNG 2 odobrila iznos do tri milijarde evra.

  • LJUBIŠA

    2.3.2022 #1 Author

    Naleteh slučajno danas na ovu vest. Situacija se prilično promenila.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...