Investitori se ponovo masovno okrenuli digitalnoj imovini

Novi rekord najtrgovanijih kriptovaluta, bitcoin nadomak 68.000 dolara, ether ka 5.000

SvetVesti

9.11.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi rekord najtrgovanijih kriptovaluta, bitcoin nadomak 68.000 dolara, ether ka 5.000 Novi rekord najtrgovanijih kriptovaluta, bitcoin nadomak 68.000 dolara, ether ka 5.000
Dve vodeće svetske kriptovalute, bitcoin i ether, postigle su nove rekordne vrednosti sinoć, nakon dana izuzetno pojačanog trgovanja na najvećim berzama digitalne imovine. Bitcoin... Novi rekord najtrgovanijih kriptovaluta, bitcoin nadomak 68.000 dolara, ether ka 5.000


Dve vodeće svetske kriptovalute, bitcoin i ether, postigle su nove rekordne vrednosti sinoć, nakon dana izuzetno pojačanog trgovanja na najvećim berzama digitalne imovine.

Bitcoin je po prvi put premašio granicu od 67.000 dolara, i zapravo se tu nije zaustavio jer je trenutno na 67.950 dolara. Što se ethera tiče, on je u ovom trenutku na 4.809 dolara.

Analitičari veruju da je do nove velike tražnje došlo pošto su investicioni fondovi tražili nova sredstva da se obezbede protiv inflatornih slučajeva, čime se, između ostalog, opravdava rast najtrgovanijih kriptovaluta u proteklih mesec dana.

Bloomberg prenosi da je u ovom trenuktu tržište kriptovaluta „teško“ oko 3.100 milijardi američkih dolara, što je najveći nivo u istoriji.

Od početka 2021. godine bitcoin je uvećao svoju vrednost 130 odsto, a ether čak 550 odsto, za šta mnogi tumače prelazak njegovog blokčejn sistema sa proof-of-work na proof-of-stake princip, čime se u njegovom rudarenju troši, kažu, i 99,95 procenata manje električne energije.

Iako kritičari stalno upućuju na nedovoljno regulisano tržište i izuzetnu volatilnost kriptovaluta, ulagači se opredeljuju za njih upravo zato što mogu da im donesu dobre prinose u kratkom vremenu. Uporedo sa tim, nikad niži prinosi na državne obveznice maltene su „pogurali“ veće investitore ka drugim tržištima kapitala.

Ipak, ovako brz oporavak kripto trgovine, nakon što je u jednom trenutku tokom juna bitcoin pao ispod 30.000, usred oštre reakcije kineskog i još nekih drugih velikih tržišta, malo ko je zaista očekivao. Analitičari u Sjedinjenim Američkim Državama očekuju korekciju nakon jučerašnjeg dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...