Odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 80.000 do 300.000 evra po programu

Novih devet miliona evra za inovativne projekte

InovacijeInvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaVesti

18.1.2022 20:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Novih devet miliona evra za inovativne projekte Novih devet miliona evra za inovativne projekte
Fond za inovacionu delatnost objavio je da je odobrio devet miliona evra za realizaciju 54 inovativna projekta, zahvaljujući udruženim sredstvima Republike Srbije i Evropske... Novih devet miliona evra za inovativne projekte

Fond za inovacionu delatnost objavio je da je odobrio devet miliona evra za realizaciju 54 inovativna projekta, zahvaljujući udruženim sredstvima Republike Srbije i Evropske unije.

„Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija. Njihov zadatak je ne samo da poseduju znanje o tehničkim aspektima njihovih inovacija, već i da razumeju trendove na tržištu i izgrade odnose sa potencijalnim partnerima i investitorima“, navode iz Fonda.

Dodaju da su, pojedinačno po projektu, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 80.000 do 300.000 evra u zavisnosti od programa.

Prvi javni poziv u okviru Ugovora o direktnom grantu – Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća, bio je otvoren od 5. jula do 15. septembra 2021. godine za tri ključna programa podrške Fonda – Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

U toku je i drugi javni poziv iste vrednosti, devet miliona evra, a rok za podnošenje predloga inovativnih projekata ističe 15. marta u 15 časova. Na raspisani poziv podnete su ukupno 223 prijave.

„Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija informaciono-komunikativnih tehnologija (IKT), mašinstva i energetike. Većina preduzeća posluje u Beogradu, zatim u Novom Sadu i Čačku.

Kroz pretpristupne fondove EU od 2011. godine do danas, kroz programe Fonda podržano je 153 inovativnih projekata preduzeća sa 21,9 miliona evra. Fond za inovacionu delatnost čestita dobitnicima finansiranja i želi uspeh u realizaciji inovativnih projekata“, navodi se na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Inovativna rešenja poput personalizovanog i prilagodljivog nosivog uređaja za lečenje sindroma pada stopala, inovativnog sistema za osobe sa invaliditetom za lakši pristup objektima koje posećuju, digitalni nameštaj budućnosti, kao i inovativni katamaran za sakupljanje plastičnog otpada, koji će smanjiti zagađenje vode u velikim vodenim tokovima, samo su neki od podržanih projekta koji poseduju potencijal da nađu svoju primenu na tržištu.

  • Zorica S.

    19.1.2022 #1 Author

    Treba ulagati….

    Odgovori

  • Vockica

    19.1.2022 #2 Author

    Super, odlično samo neka se ulaze u korisne stvari za budućnost!

    Odgovori

  • Anna

    19.1.2022 #3 Author

    Fantastično! Devet miliona evra da otkriju toplu vodu! Personalizovani uređaj za lečenje sindroma pada stopala- čitaj ulošci za obuću! Zadnjih 15 godina se prave već personalizovani. Odete u Rudo oni na aparatu očitaju sve parametre i naprave uloške prema Vašem stopalu. Ko je ovde lud?

    Odgovori

  • VERA

    19.1.2022 #4 Author

    Lepo, svaka čast.

    Odgovori

  • IRINA

    19.1.2022 #5 Author

    Znaci za podrsku novih projekata

    Odgovori

  • Lelica

    19.1.2022 #6 Author

    Jos samo da se realizuju ti projekti u narednih 10 godina i bice super.

    Odgovori

  • JOVANA

    19.1.2022 #7 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • JELENA

    19.1.2022 #8 Author

    Super

    Odgovori

  • Jolanda

    20.1.2022 #9 Author

    Lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...