NOVO ULAGANJE U SRBIJU Rio Tinto odobrio još 200 miliona dolara za razvoj litijum-bor projekta Jadar

SrbijaVesti

31.7.2020 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NOVO ULAGANJE U SRBIJU Rio Tinto odobrio još 200 miliona dolara za razvoj litijum-bor projekta Jadar NOVO ULAGANJE U SRBIJU Rio Tinto odobrio još 200 miliona dolara za razvoj litijum-bor projekta Jadar
Kompanija Rio Tinto odobrila je dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta „Jadar“ u Srbiji. Ovim sredstvima će... NOVO ULAGANJE U SRBIJU Rio Tinto odobrio još 200 miliona dolara za razvoj litijum-bor projekta Jadar

Kompanija Rio Tinto odobrila je dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta „Jadar“ u Srbiji.

Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je u četvrtak sastanak sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto, tokom kojeg je istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti projekta u nastavku projekta.

To je, prema rečima Ane Brnabić, dobra vest ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa Rio Tintom, već i za lokalnu zajednicu, jer je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar naglasio je zadovoljstvo zbog saradnje sa Vladom Srbije za realizaciju projekta „Jadar“, dodavši da portfolio projekata litijuma ove kompanije predstavlja važan deo vizije da se iskoriste prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika.

Ležište „Jadar“ ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda.

Jedinstveni mineral jadarit otkrili su 2004. godine, blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji, geolozi kompanije „Rio Tinto“.

Detaljna geološka istraživanja ležišta kompanija je završila u februaru 2020. godine, a rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela.

Izgradnja projekta uključiće podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu meneralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu.

Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije. A „Jadar“ bi mogao da obezbedi borate koji se koriste u proizvodnji deterdženata, kozmetike i drugih atrikala široke potrošnje.

  • NINO

    17.1.2022 #1 Author

    Izboricemo se da napokon isteramo ovaj otrov iz nase zemlje.

    Odgovori

  • kaćica

    18.4.2022 #2 Author

    Dzaba ulaganje nece ovde nista otvarati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...