NOVO ZADUŽENJE CRNE GORE 750 miliona evra u evroobveznicama

RegionVesti

10.12.2020 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NOVO ZADUŽENJE CRNE GORE 750 miliona evra u evroobveznicama NOVO ZADUŽENJE CRNE GORE 750 miliona evra u evroobveznicama
Crna Gora je sa uspehom okončala emisiju evroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 miliona evra uz kamatnu stopu od 2,95 odsto,... NOVO ZADUŽENJE CRNE GORE 750 miliona evra u evroobveznicama

Crna Gora je sa uspehom okončala emisiju evroobveznica na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od 750 miliona evra uz kamatnu stopu od 2,95 odsto, prenosi bankar.me.

Iako je investicioni rejting Crne Gore B+ (S&P) sa negativnim izgledom (u nivou tzv. junk rejtinga), interesovanje stranih investitora je bilo iznenađujuće veliko. Kako se navodi tražnja je bila skoro 2,5 milijardi evra, odnosno oko tri puta više od ukupnog iznosa emisije.

Procenjuje se da je ovim zaduženjem najverovatnije omogućena i isplata obaveza po osnovu evroobveznica koje dospevaju na naplatu 2021. godine u iznosu od 227 miliona evra (plus kamate).

Kako se ističe, postignuta kamata od 2,95 odsto ipak nije najniža koju je ostvarila Crna Gora, pošto su prošlogodišnje evroobveznice u iznosu od 500 miliona evra prodate uz kamatu od 2,55 odsto.

Novi predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu je naveo da će za normalno funkcionisanje crnogorskog budžeta tokom naredne godine nedostajati oko 500 miliona evra, iako zvaničnih najava ove emisije obveznica nije bilo od strane MInistarstva finansija.

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je da je Crna Gora emitovanjem državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra bukvalno izbegla bankrot, i da je to bio jedini mogući potez u ovom trenutku.

Ministar je takođe naveo da je time izbegnut i angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...