Pet sekundi pre nesreće biće sve zabeleženo

Obavezna crna kutija od 2022. godine u novim automobilima u EU

AutomobiliEULifestyleVesti

21.6.2021 08:11 Autor: Miljan Paunović 0

Obavezna crna kutija od 2022. godine u novim automobilima u EU Obavezna crna kutija od 2022. godine u novim automobilima u EU
Od iduće godine u svim novim automobilima u Evropskoj uniji biće obavezna crna kutija, a od 2024. godine imaće je i sva vozila koja... Obavezna crna kutija od 2022. godine u novim automobilima u EU

Od iduće godine u svim novim automobilima u Evropskoj uniji biće obavezna crna kutija, a od 2024. godine imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Crna kutija je uređaj koji bi trebalo da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama pre saobraćajne nesreće.

Takozvana crna kutija beleži čak 41 podatak koji pomaže u veštačenju, preneo je hrvatski portal Index.hr.

„Moći ćemo da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila pet sekundi pre sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manevre volanom i u kom procentu, koliki je bio broj obrtaja motora vozila…“, objasnio je za HRT Željko Šarić iz Laboratorije za saobraćajno-tehnička veštačenja Fakulteta saobraćajne nauke.

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u auto-industriji nije novost, neka nova vozila je već imaju. Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sedišta u modulu vazdušnog jastuka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...