Kredibilnost britanske centralne banke dovedena u pitanje

Obećanje guvernera Banke Engleske uzrokovalo pad vrednosti funte i državnih obveznica

BankeVesti

12.10.2022 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Obećanje guvernera Banke Engleske uzrokovalo pad vrednosti funte i državnih obveznica Obećanje guvernera Banke Engleske uzrokovalo pad vrednosti funte i državnih obveznica
Guverner Endru Bejli (Andrew Bailey) doveo je kredibilnost Banke Engleske (BOE) u pitanje kada je obećao da će okončati program hitnog otkupa obveznica i... Obećanje guvernera Banke Engleske uzrokovalo pad vrednosti funte i državnih obveznica

Guverner Endru Bejli (Andrew Bailey) doveo je kredibilnost Banke Engleske (BOE) u pitanje kada je obećao da će okončati program hitnog otkupa obveznica i pored tržišnih pritisaka da se program produži.

Investitori su odustali od britanskih hartija od vrednosti nakon što je Bejli saopštio penzionim fondovima da im je preostalo tri dana da dovedu u red svoje gotovinske pozicije pre prestanka otkupa obveznica, piše Bloomberg.

Vrednost funte pala je ispod 1,10 dolara po prvi put od 29. septembra, cene za dugoročne obveznice sa niskim rizikom i niskim prinosima takođe beleže pad, a nakon izjave guvernera, čak su i američke obveznice izgubile na vrednosti.

Britanska valuta nadoknadila je deo gubitaka na azijskom trgovanju, nakon što je Financial Times objavio reportažu prema kojoj je BOE signalizirala bankarima da bi program mogao biti produžen posle roka, međutim iz reportaže nije najjasnije kada se to dogodilo.

BOE je počela da kupuje dugoročne obveznice krajem prošlog meseca kao hitnu meru kako bi se osigurala da penzioni fondovi izloženi takozvanim investicionim strategijama zasnovanim na obavezama mogu da oslobode svoje pozicije nakon što je britanska vlada izazvala nestabilnost na tržištu neosnovanim smanjenjima poreza u vrednosti od 45 milijardi funti (50 milijardi dolara).

Program otkupa završava se krajem ove nedelje, a Bejli je signalizirao da želi da se drži tog rasporeda kako bi uveo tržišnu disciplinu, uprkos tome što trgovci i menadžeri za upravljanje imovinom određuju cene na dugi rok.

Kredibilnost centralne banke je već dovođena u pitanje nejasnim akcijama za suzbijanje rastuće inflacije, zbog čega je Bejli sada “steran u ćošak”. Ukoliko se bude držao svojih reči, moglo bi doći do još jednog porasta prinosa britanskih obveznica koji bi uzrokovao veću ekonomsku štetu. Ukoliko guverner BOE odstupi, biće narušena njegova reputacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...