Nakon velikih vrućina padavine pogoduju kukuruzu, soji i suncokretu

Obilne kiše dobro će doći ratarskim kulturama

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.7.2021 08:26 Autor: Marija Jovanović 0

Obilne kiše dobro će doći ratarskim kulturama Obilne kiše dobro će doći ratarskim kulturama
Nakon ogromnih vrućina i temperatura koje su dostizale skoro 40 stepeni, kiša koja je tokom vikenda obilno nakvasila vojvođanske njive dobro će doći najvažnijim... Obilne kiše dobro će doći ratarskim kulturama

Nakon ogromnih vrućina i temperatura koje su dostizale skoro 40 stepeni, kiša koja je tokom vikenda obilno nakvasila vojvođanske njive dobro će doći najvažnijim i najzastupljenijim ratarskim kulturama – kukuruzu, soji i suncokretu.

U kojoj meri će padavine popraviti stanje biljaka i uticati na povećanje ili stabilizaciju prinosa zavisiće u narednom periodu od klime, piše novosadski Dnevnik.

Stručnjaci sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo “Novi Sad” tek treba da obiđu oranice, ali ono što se vidi na oglednim poljima deluje ohrabrujuće.

Dr Goran Bekavac sa novosadskog Instituta izjavio je za Dnevnik da kukuruzu više uopšte ne treba kiše, već dnevne temperature oko 30 stepeni.

“Kiša je bila obilna i za kukuruz dovoljna. Potrebno je da nadalje dnevne teperature ne prelaze 30 stepeni jer ako opet nastane žega, kukuruzu neće biti dobro” naveo je on.

Foto: Pixabay/Julio César García

Ipak, kiša nije svim hibridima bila od koristi.

“Za neke hibride je kiša zakasnela, a nekima je stigla u pravi čas. Hibridima koji ulaze u generativnu fazu kiša će biti od velike koristi, dok onima koji su prošli tu fazu neće značiti. Ali, bez obzira na to što su padavine bile obilne kukuruz će ostati niži nego uobičajeno, što će imati uticaja na prinose. U kojoj meri će sve do nedavno velike vrućine i suša umanjiti rod rano je govoriti, pogotovo prognozirati da li će visoke dnevne temeprature ubrzati žetvu”, kazao je Bekavac.

Za razliku od kukuruza, soji je potrebno još kiše, do 15. avgusta još stotinu litara po kvadratnom metru, istakao je dr Vojin Đukić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

“Kiša će, svakako, popraviti stanje soje, prvenstveno da se na vrhovima biljke formira još mahuna, ali definitivno ove godine rod soje neće biti prosečan, već ispod proseka, manji od dve tone po hektaru, zbog suše i velikih vrućina. U narednom periodu osim kiše, soji treba i umerena toplota, a to je da dnevna temperatura ne prelazi 30 stepeni.

Iako zakasnela, obilna kiša dobra je i za suncokret, smatra dr Vladimir Miklič sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

“Dobro je došla radi nalivanja zrna jer bezmalo na celom proizvodnom regionu uljarica se nalazi u fazi cvetanja. Suncoket nije polegao što je značajno za biljku i u narednom periodu ne bi valjalo da bude vetra”, objašnjava Miklič.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...