Ekonomisti pozivaju vladu azijske zemlje da nastavi sa zaduživanjima

Očekuje se smanjenje kineskih dugovanja u odnosu na BDP

BankeInvesticijeSvetVesti

21.2.2023 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Očekuje se smanjenje kineskih dugovanja u odnosu na BDP Očekuje se smanjenje kineskih dugovanja u odnosu na BDP
Odnos kineskog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) verovatno će biti smanjen ove godine, zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa održivošću sve većeg... Očekuje se smanjenje kineskih dugovanja u odnosu na BDP

Odnos kineskog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) verovatno će biti smanjen ove godine, zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa održivošću sve većeg broja pozajmica lokalnih vlada, navode mediji.

Ukupna dugovanja u procentima BDP-a porasla su na kraju 2022. godine sa 262,8 odsto na 273,2 odsto, navodi Bloomberg pozivajući se na tumačenja u tekstu koji je objavio Economic Daily.

U tekstu se nalaze podaci iz izveštaja koji je sastavio Nacionalni institut za finansije i razvoj (NIFD). Tumačenja dolaze u trenutku dok se zabrinutost za finansije i dugovanja lokalnih administracija povećava. Prihod koji su ostvarile te uprave smanjen je prošle godine dok je sprovođena politika nulte tolerancije i tekućeg pada vrednosti imovine, dok je njihova potrošnja nastavila da raste.

Ekonomisti, s druge strane, pozivaju centralnu vladu da se više zaduži kako bi pomogla privrednom oporavku zemlje ove godine i smanjila opterećenost dugom lokalnih administracija.

Iako odnos duga i BDP-a od početka pandemije povećan, rast je i dalje bio znatno niži nego u drugim velikim ekonomijama, što znači da je Kina koristila relativno mali iznos duga da podstakne oporavak privrede, navodi se u tekstu.

Rast kineskog duga u odnosu na BDP prošle godine je doveo do usporavanja ekonomskog rasta, navodi se u izveštaju NIFD, koji se pominje u tekstu. Koeficijent za vladin sektor je porastao brže nego što se očekivalo dok je povećanje korporativnog duga povećano sa rastom broja pozajmica koje banke dodeljuju firmama.

Međutim, odnos za sektor domaćinstava ostao je nepromenjen zbog pada imovine i pošto su prihodi pogođeni epidemijama i merama za suzbijanje korona virusa, navodi NIFD.

Koeficijent duga privrede porastao je za 24 procentna poena u 2020. pre nego što je opao za osam procentnih poena sledeće godine, kada se privredni rast oporavio, prema podacima NIFD-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...