Povećan broj izdatih korporativnih obveznica

Kineske banke u januaru odobrile rekordan iznos novih kredita

BankeNovacSvet

13.2.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineske banke u januaru odobrile rekordan iznos novih kredita Kineske banke u januaru odobrile rekordan iznos novih kredita
Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u januaru nakon što su ih vlasti podstakle da više pozajmljuju kompanijama, iako je zaduživanje potrošača... Kineske banke u januaru odobrile rekordan iznos novih kredita

Kineske banke odobrile su rekordan iznos novih kredita u januaru nakon što su ih vlasti podstakle da više pozajmljuju kompanijama, iako je zaduživanje potrošača ostalo prigušeno.

Finansijske institucije ponudile su 4,9 biliona juana ili 719 milijardi dolara novih zajmova prošlog meseca, odnosno više od 4,2 biliona juana, koliko su procenjivali ekonomisti, u poređenju s rekordnih 3,98 biliona juana pre godinu dana, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Seebiz.

Ovo je podstaklo rast iznosa odobrenih kredita na ukupno 5,98 triliona juana u januaru, što je iznad procena ekonomista, objavila je u petak Narodna banka Kine. M2 novčane mase porastao je 12,6 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od aprila 2016.

Banke su sklone podsticanju kreditiranja na početku godine budući da imaju visoke kreditne kvote koje mogu iskoristiti i radije daju kredite ranije kako bi ostvarile veću dobit.

Podaci su pokazali rast zajmova kompanijama i oporavak u izdavanju korporativnih obveznica. Dok su potrošači uzimali više kredita nego u decembru, njihova potražnja za finansiranjem je pala u odnosu na godinu ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...