vlasti planiraju stimulisanje domaće tražnje posebnim merama

Postepeni oporavak kineske ekonomije

AnalizaSvetU fokusu

10.2.2023 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Postepeni oporavak kineske ekonomije Postepeni oporavak kineske ekonomije
Indeks kineskih proizvođačkih cena (PPI) je pao za 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, produžavajući pad od 0,7 odsto prethodnog meseca, iako se... Postepeni oporavak kineske ekonomije

Indeks kineskih proizvođačkih cena (PPI) je pao za 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, produžavajući pad od 0,7 odsto prethodnog meseca, iako se proizvodna aktivnost vratila na rast u januaru.

S druge strane, indeks potrošačkih cena (CPI) u januaru je bio za 2,1 odsto veći nego godinu dana ranije, što je povećanje od 1,8 odsto na godišnjem nivou zabeleženo u decembru, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Ekonomisti očekuju da će se troškovi života u Kini povećati tokom narednih meseci, sa inflacijom koja se približava cilju od oko tri odsto koji je vlada postavila prošle godine.

Analitičari ne očekuju da će porast inflacije izazvati povećanje kamatnih stopa. Cene hrane su u januaru bile više za 6,2 odsto nego godinu dana ranije, nakon godišnjeg rasta od 4,8 odsto u decembru.

Bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije, porasla je prošlog meseca na 1,2 odsto u odnosu na godišnji porast od 0,7 odsto u decembru.

Kineska ekonomska aktivnost se vratila na rast u januaru, a zvanični indeks menadžera nabavke (PMI), koji meri proizvodnu aktivnost, prešao je prag od 50 poena prvi put od septembra.

Zvanični indeks menadžera nabavke ne-proizvođača, koji pokriva usluge, skočio je na 54,4 u januaru sa 41,6 u decembru, potpomognuto sezonskim porastom potrošnje tokom praznika lunarne Nove godine.

Visoki vladini zvaničnici su više puta signalizirali svoju nameru da iskoriste potrošačku moć 1,4 milijarde ljudi u zemlji, nakon što je ekonomski rast 2022. godine pao na jedan od najslabijih nivoa u skoro pola veka.

Kina planira da stimuliše domaću tražnju merama državne politike ove godine, ali će verovatno prestati da troši velike količine direktnih potrošačkih subvencija, izjavila su za Reuters tri neimenovana izvora.

Druga po veličini svetska ekonomija i dalje se suočava sa značajnim preprekama, uključujući posrnuli sektor nekretnina, slabljenje spoljne potražnje i skoro rekordne nivoe nezaposlenosti mladih.

  • MAJA

    11.2.2023 #1 Author

    Ma kad su pa bili u krizi

    Odgovori

  • Tina

    12.2.2023 #2 Author

    Kina ima vrlo efikasne mere za sve. Nema zime za njih

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2023 #3 Author

    Svetska velesila,sve vode do perfekcionizma…

    Odgovori

  • TATJANA

    14.2.2023 #4 Author

    Nema zime za njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...