potrošnja se brže oporavlja nego što se prvobitno očekivalo

Fitch podigao prognozu rasta Kine na pet odsto za 2023. godinu

SvetVesti

8.2.2023 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fitch podigao prognozu rasta Kine na pet odsto za 2023. godinu Fitch podigao prognozu rasta Kine na pet odsto za 2023. godinu
Rejting agencija Fitch revidirala je svoju prognozu privrednog rasta Kine u 2023. godini na pet odsto sa 4,1 procenat koliko je iznosilo ranije predviđanje.... Fitch podigao prognozu rasta Kine na pet odsto za 2023. godinu

Rejting agencija Fitch revidirala je svoju prognozu privrednog rasta Kine u 2023. godini na pet odsto sa 4,1 procenat koliko je iznosilo ranije predviđanje.

Ova prognoza došla je nakon što se potrošnja i šira aktivnost oporavljaju brže nego što se prvobitno očekivalo posle završetka režima „nultog covida”, prenosi Reuters.

Fitch je saopštio da će oporavak prvenstveno biti vođen potrošnjom, napominjući da su se mnogi visokofrekventni indikatori nedavno oporavili, iako su i dalje ispod normi prije pandemije.

Uprkos poboljšanju prognoze, rejting agencija je očekivala da će ekonomski oporavak ove godine biti manje snažan od onog u 2021, kada je kineska privreda zabeležila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8,4 odsto.

Fitch je bila prva velika rejting agencija koja je poboljšala prognozu kineskog ekonomskog rasta za 2023. S&P Global je očekivao da će privreda ostati na putu za rast BDP-a od 4,8 odsto u 2023., u skladu sa svojom novembarskom bazom, dok je Mudis zadržao novembarsku prognozu rasta od četiri odsto.

„Ove prognoze su odraz trenutne slabosti na tržištu nekretnina, koje nije pokazalo poboljšanje“ naveo je Fitch u saopštenju.

Pored toga, neto trgovina bi mogla da bude kočnica ekonomskom rastu 2023. godine, dodali su, dok je izvozna tražnja smanjena ekonomskim usporavanjem u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Kurs fiskalne politike će ostati neizvestan uoči sastanka parlamenta u martu, a premijer Li Kećijang obećao je prošle nedelje da će vlada raditi „na konsolidaciji i širem ekonomskom oporavku uprkos suočavanju sa poteškoćama i izazovima“, prenela je agencija.

Fitch ne očekuje agresivno ublažavanje makropolitike i predviđa budžetski deficit od okosedam odsto BDP-a u 2023. godini, u odnosu na procenjenih osam procenata u 2022.

Kreatori politike planiraju da pojačaju podršku domaćoj tražnji ove godine, ali će verovatno prestati da ubrizgavaju velike količine direktnih potrošačkih subvencija, zadržavajući fokus uglavnom na investicijama, preneo je Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...