Novo pooštravanje mera u Evropi, lockdown u Melburnu

Od posledica Covid-19 u svetu život izgubilo više od dva miliona ljudi

SvetVesti

12.2.2021 09:37 Autor: Ljiljana Begović 0

Od posledica Covid-19 u svetu  život izgubilo više od dva miliona ljudi Od posledica Covid-19 u svetu  život izgubilo više od dva miliona ljudi
Prema podacima sajta Worldometers.com u svetu je korona virusom zaraženo više od 108,3 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2,3 miliona ljudi, dok... Od posledica Covid-19 u svetu  život izgubilo više od dva miliona ljudi

Prema podacima sajta Worldometers.com u svetu je korona virusom zaraženo više od 108,3 miliona ljudi. Od posledica infekcije preminulo je 2,3 miliona ljudi, dok se oporavilo 80 miliona ljudi.

U trci za vakcinama protiv korona virusa i što većim brojem cepljenih građana za sada su na prvom mestu UAE po stopi vakcinisanih na svetu. Slede Izrael, Čile, Velika Britanija, SAD, Malta, Srbija se nalazi na 8. mestu na svetu.

Izvor:ourworldindata.org

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) rekao je da sve hipoteze o poreklu korona virusa koji je izazvao pandemiju ostaju otvorene.

„Pokrenuta su pitanja o tome da li su neke hipoteze odbačene. Želim da objasnim da su sve hipoteze otvorene i da zahtevaju dalje proučavanje“, rekao je Tedros.

On ističe da tim SZO u Kini još uvek radi na završnom izveštaju i zahvalio se nezavisnom timu stručnjaka na, kako je rekao „veoma važnoj naučnoj vežbi u veoma teškim okolnostima“, prenosi Guardian.

Zbog straha od širenja novog zaraznijeg soja Covid-19, mnoge zemlje pooštravaju mere ili uvode nova „zaključavanja“.

Nemačka će 14. februara zatvoriti granice sa Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva korona virusa, saopštilo je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Melburn, drugi najmnogoljudniji grad u Australiji, uvešće petodnevni „lockdown“ zbog korona virusa, a veći deo teniskog turnira „Australian open“ biće održan bez prisustva publike, prenose lokalni mediji.

Premijer Viktorije Denijel Endruz (Daniel Andrews) najavio je zaključavanje od 12. februara kojim se zabranjuju javna okupljanja, kućne zabave, venčanja i verska okupljanja.

Medicinski radnik na aerodromu
Foto: Tanjug/AP

Za ulazak u Rumuniju obavezan karantin

Rumunski Nacionalni centar za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti objavio je spisak zemalja, oblasti i teritorija iz kojih za putnike u Rumuniju od 15. februara važi obavezan karantin, a među njima se nalazi i Srbija.

Odluka utvrđuje karantin od 10 dana za ljude koji stižu u Rumuniju iz zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom i koji poseduju negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata, prenosi Agerpres.

Agencija navodi da i za decu uzrasta od tri godine i mlađe, koja u zemlju stižu zajedno sa svojim starateljima ili roditeljima, važi karantin, a izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog testa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...