U Crnoj Gori rast cena zbog primene Zakona o akcizama

Od prvog januara skuplje i cigarete u maloprodaji

RegionVesti

6.1.2022 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Od prvog januara skuplje i cigarete u maloprodaji Od prvog januara skuplje i cigarete u maloprodaji
Cigarete u maloprodaji od 1. januara poskupele su za deset evrocenti po paklici, na osnovu Zakona o akcizama i akciznim kalendarom iz 2018. godine.... Od prvog januara skuplje i cigarete u maloprodaji

Cigarete u maloprodaji od 1. januara poskupele su za deset evrocenti po paklici, na osnovu Zakona o akcizama i akciznim kalendarom iz 2018. godine. Ovim Zakonom predviđeno je da se specifična akciza na cigarete poveća sa 37 na 40,5 evra na 1.000 cigareta, a proporcionalno smanji sa 29 na 27,5 odsto.

Kalkulacijom ove dve akcize i računanjem PDV na taj iznos, trgovci su povećali cene većine brendova za deset centi po paklici.

Vlada Crne Gore je za obezbeđivanje novca za projekat “Evropa sad” predvidela da se specifična akciza na cigarete od 1. januara poveća sa 37 na 47 evra na 1.000 cigareta, a da proporcionalno ostane na nivou od 29 odsto maloprodajne cene, pišu Vijesti.

Međutim, većina poslanika je glasala protiv svih izmena zakona o akcizama kojim je bilo predviđeno i povećanje akciza na alkohol, slatkiše, gazirana pića i plastiku za jednokratnu upotrebu.

Ovo povećanje akciza na cigarete, kako su ranije saopštili uvoznici, dovelo bi do rasta cena paklice za 28 do 37 centi, što je izazvalo strah od rasta sivog tržišta.

U obrazloženju najave vlade, navedno je da je Direktivom EU predviđeno da akciza na cigarete ne sme biti manja od 90 evra na hiljadu komada, kao i da Crna Gora svoj akcizni kalendar mora uskladiti sa ovom direktivom.

Prema neusvojenom predlogu od 1. januara, ukupan iznos akcize trebalo je da bude 84,7 evra na hiljadu cigareta, od 1. januara 2023. godine – 88,15 evra, a od 2024. godine – 91,6 evra, čime bi ispunili obavezu iz EU direktive.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...