Podrška ublažavanju uticaja korona krize za lokalne zajednice

Od Švajcarske 435 hiljada evra za nove projekte u Srbiji

InvesticijeNovacSrbijaVesti

25.1.2021 15:37 Autor: Ljiljana Begović 0

Od Švajcarske 435 hiljada evra za nove projekte u Srbiji Od Švajcarske 435 hiljada evra za nove projekte u Srbiji
Program Swiss PRO objavio je dva nova javna poziva za koji će Vlada Švajcarske obezbediti 435.000 evra i tako podržati do 30 projekata za... Od Švajcarske 435 hiljada evra za nove projekte u Srbiji

Program Swiss PRO objavio je dva nova javna poziva za koji će Vlada Švajcarske obezbediti 435.000 evra i tako podržati do 30 projekata za ublažavanje uticaja korona krize u lokalnim zajednicama u Srbiji.

Vlada Švajcarske će kroz ta dva poziva povećati dostupnost usluga socijalne zaštite za najmanje 1.000 korisnika iz ranjivih društvenih grupa, ali i poboljšati pristup pravima i osnovnim potrebama za najmanje 300 građana koji žive u podstandardnim romskim naseljima, saopštila je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

„Do 20 lokalnih samouprava će dobiti podršku za sprovođenje usluga socijalne zaštite usmerenih na ublažavanje efekata Covid- 19. Ukupna vrednost ovog poziva je 312.000 evra, a projekat će trajati od 10 do 12 meseci, uz mogućnost partnerstva sa Centrom za socijalni rad“, precizirano je u saopštenju.

Foto:swisspro.org.rs

Takođe, podrška je namenjena za uspostavljanje nove standardizovane usluge socijalne zaštite koja se trenutno ne pruža.

Najavljuju da će bi vrednovani predlozi projekata koji su izrađeni na osnovu prethodno sprovedene procene potreba ranjivih grupa u smislu uticaja posledica Covid- 19, kao i projekat kojim se uspostavlja međuopštinska saradnja i međusektorski pristup.

„Javni poziv je otvoren do 26. januara, a pravo učešća ima 96 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije, i to iz druge, treće i četvrte grupe razvijenosti, a koje trenutno pružaju do tri usluge socijalne zaštite u lokalnoj zajednici. Još 10 lokalnih projekata će biti podržano u okviru javnog poziva za podršku odgovoru na posledice Covid-19 u podstandardnim romskim naseljima“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je ukupna vrednost ovog poziva 123.000 evra, a projekat će trajati od osam do deset meseci, a pravo na prijavu imaju lokalne samouprave uz obavezno partnerstvo sa organizacijama civilnog društva, koje mogu i samostalno da konkurišu.

Podrška je namenjena za bolje sprovođenje politika i praksi socijalnog uključivanja građana koji žive u podstandardnim romskim naseljima kroz unapređenje dostupnosti zdravstvenih usluga i sanitarnih uslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...