Ugovor sa Fondom trajaće od juna, pa do kraja 2023. godine

Odbor direktora MMF odobrio sporazum sa Srbijom

SrbijaVesti

19.6.2021 06:49 Autor: Gordana Bulatović 0

Odbor direktora MMF odobrio sporazum sa Srbijom Odbor direktora MMF odobrio sporazum sa Srbijom
  Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI),... Odbor direktora MMF odobrio sporazum sa Srbijom

 

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), a koji je, kao i prethodni, savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Novi program trajaće od juna 2021. godine, do kraja 2023. godine.

Cilj savetodavnog programa je podrška bržem oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi, radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Ova odluka Borda direktora prema mišljenju guvernera NBS Jorgovanke Tabaković predstavlja potvrdu da Srbija vodi uspešnu i kredibilnu ekonomsku politiku, koju prepoznaje i jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija.

„I u narednom periodu naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana“, istakla je Tabaković, komentarišući odobrenje novog programa.

Ministar finansija Siniša Mali, nakon odobrenja ugovora sa Srbijom, od strane najviših instanci Fonda, rekao je da unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega će se nastaviti sa strukturnim reformama.

„Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima i u narednom periodu. Pomoć MMF će svakako biti od koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane korona virusom, u veoma kratkom vremenskom periodu“, konstatovao je ministar Mali.



Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...