Od 1. januara penzije veće za 5,5 odsto

Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta Srbije za 2022. godinu

Vesti

22.11.2021 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs

Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta Srbije za 2022. godinu Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta Srbije za 2022. godinu
Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je na sednici Predlog budžeta za 2022. godinu. Na sednici je usvojen i... Odbor za finansije usvojio Predlog budžeta Srbije za 2022. godinu

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je na sednici Predlog budžeta za 2022. godinu. Na sednici je usvojen i Završni račun budžeta Srbije za 2020. godinu.

Narodni poslanici sutra će raspravljati o Predlogu budžeta za 2022. godinu, a budžet će braniti ministar finansija Siniša Mali, piše Tanjug.

Na sednici odbora budžet je predstavio ministar Mali, koji je rekao da Predlog budžeta za 2022. godinu ima dva osnovna cilja, prvi je da podigne životni standard građana, a drugi da dalje jača našu ekonomiju.

Mali je istakao je da su ta dva cilja i osnovni ciljevi naše ekonomske politike, te se zato sa tom politikom nastavlja i u 2022. godini.

Kada je reč o prvom cilju, podizanju životnog standarda građana, Mali je ukazao da je Predlogom budžeta za 2022. godinu predviđeno da već od 1. janura penzije budu uvećane za 5,5 odsto, shodno švajcarskoj formuli.

Od 1. januara, ističe, biće povećane i plate u javnom sektoru, zdravstvo i vojska će imati povećanje od osam odsto, a ostali u javnom sektoru od sedam odsto.

Govoreći o drugom cilju budžeta za 2022. godinu, jačanje privrede i velika izdvajanja za kapitalne investicije, Mali je istakao da se ni od te politike ne odustaje, uprkos pandemiji.

Ukazao je da je sledeće godine planirano da se iz budžeta izdvoji 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, dodajući da je to novac za auto-puteve, brze saobraćajnice, Nacionalni stadion, fabriku za proizvodnju vakcina, završetak Kliničkog centra Srbije, izgradnju i rekonstrukciju velikog broja škola, vrtića…

Govoreći o rastu za narednu godinu, Mali je naveo da se Predlogom budžeta za 2022. godinu procenjuje da će biti 4,5 odsto.

Mali je ukazao i na rizike po našu ekonomiju, navodeći da su to energetska kriza i inflacija. On je naveo da ministarstvo prati šta se dešava i izrazio uverenost da će naći rešenja za ove izazove.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...