ODLOŽENO PLAĆANJE POREZA I DOPRINOSA Poslodavci mogu da odahnu makar tokom januara

IntervjuPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

11.1.2021 12:14 Autor: Marija Jovanović 0

ODLOŽENO PLAĆANJE POREZA I DOPRINOSA Poslodavci mogu da odahnu makar tokom januara ODLOŽENO PLAĆANJE POREZA I DOPRINOSA Poslodavci mogu da odahnu makar tokom januara
Iako je prvobitno najavljeno da srpskim preduzećima 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi za minimalce koje je država isplatila poslodavcima kako bi... ODLOŽENO PLAĆANJE POREZA I DOPRINOSA Poslodavci mogu da odahnu makar tokom januara

Iako je prvobitno najavljeno da srpskim preduzećima 4. januara na naplatu stižu porezi i doprinosi za minimalce koje je država isplatila poslodavcima kako bi sprečila otpuštanja, za sada je plaćanje poreza i doprinosa odloženo.  

„Plaćanje poreza i doprinosa pomereno je za februar, tako da će januar za poslodavce biti manje opterećen nego što se to moglo očekivati. Udarac će biti pomeren za februar, a onda sledi plaćanje rata i svih drugih obaveza koje su bile pomerene za ovu godinu“, kaže za Biznis.rs počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Foto: Tanjug

Iako je ovim potezom napravljena određenja „relaksacija“, oporavak preduzeća u velikoj meri zavisiće od vraćanja privrednih aktivnosti u normalne tokove. To je osnov svega, navodi naš sagovornik i dodaje da su poslodavci, bez obzira na datu pomoć i obaveze da ne otpuštaju zaposlene, imali i druge troškove.  

„Veliki broj malih privrednika bio je izložen ogromnim naporima da iz ličnih sredstava izmiruje obaveze koje nisu mogle da se izbegnu. Većina njih, naročito onih koji su ekonomski bili najslabiji, nisu mogli da se zadužuju u tako neizvesnoj situaciji. Oni su iscrpeli sve svoje materijalne mogućnosti, a to pre ili posle dođe na naplatu“, navodi Atanacković.

Foto: Pixabay.com

Ugroženim privrednicima koji zbog pandemije nisu imali promet, u ovakvoj situaciji jedino bi pomoglo kada bi tokom zime ili proleća duplirali posao i promet, objašnjava naš sagovornik i ukazuje da je neophodno sagledati najugroženije delatnosti i pojedince ukoliko se donose nove mere pomoći.

„Ne mogu se svi isto tretirati. Primera radi, nisu jednako ugroženi ugostitelji i hotelijeri. Pojedina mesta u Srbiji imala su pravi bum turističkog prometa, dok druga nisu. Velika je razlika i među hotelima. Nisu isto prošli hoteli u Vrnjačkoj Banji i u Beogradu. Tako je i sa ugostiteljima. Pojedini nisu mogli da rade, kao što je slučaj sa noćnim klubovima i restoranima sa muzikom. Njima mesecima nije dozvoljeno da rade i sada bi trebalo videti šta sa njima i kako ih tretirati, za razliku od onih koji su kako-tako radili“, precizirao je Atanacković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...