Očekuje se redovna isporuka energenata iz Rusije

Ograničene cene goriva u Mađarskoj i sledeće godine

EUVesti

29.11.2022 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ograničene cene goriva u Mađarskoj i sledeće godine Ograničene cene goriva u Mađarskoj i sledeće godine
Mađarska može da ograniči cene goriva i u idućoj godini samo ako isporuke nafte iz Rusije budu i dalje stizale i ako energetska kompanija... Ograničene cene goriva u Mađarskoj i sledeće godine

Mađarska može da ograniči cene goriva i u idućoj godini samo ako isporuke nafte iz Rusije budu i dalje stizale i ako energetska kompanija MOL nastavi preradu u rafineriji u Sazhalombati bez prekida, upozorila je vlada.

Pre godinu dana vlada mađarskog premijera Viktora Orbana ograničila je cene goriva kako bi zaštitila građane od naglog jačanja inflacije. Maloprodajne cene benzina i dizela ograničene su na 480 forinti odnosno 1,20 dolara po litri, ali samo za domaće kupce.

U julu ove godine vlada je zbog problema sa snabdevanjem bila prisiljena da suzi opseg ograničenja.

Takođe, moguće je da će u Mađarskoj ograničenja ostati na snazi i iduće godine, budu li ispunjeni određeni uslovi, piše Seebiz.

„Meru možemo zadržati samo ako isporuke nafte iz Rusije budu stizale bez zastoja i ako rafinerija u Sazhalombati nastavi da radi bez prekida”, rekao je portparol kompanije MOL.

U novembru MOL je privremeno ograničio isporuku goriva nekim trgovcima nakon što su pošiljke nafte iz Rusije naftovodom Družba pale znatno ispod uobičajenog nivoa.

Snabdevanje naftom pojedinih delova srednje i istočne Evrope cevovodom Družba preko Ukrajine nakratko je prekinuta sredinom novembra, a prekid se vremenski poklopio s ruskim napadima na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu.

Inflacija u Mađarskoj porasla je u oktobru na 21,1 odsto, s 20,1 odsto u septembru, podstaknuta skokom cena hrane i energije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...