OGRANIČENJA KRETANJA ZAUSTAVILA BRITANSKU EKONOMIJU Pad BDP u novembru 2,6 odsto

SvetVesti

15.1.2021 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

OGRANIČENJA KRETANJA ZAUSTAVILA BRITANSKU EKONOMIJU Pad BDP u novembru 2,6 odsto OGRANIČENJA KRETANJA ZAUSTAVILA BRITANSKU EKONOMIJU Pad BDP u novembru 2,6 odsto
BDP Velike Britanije pao je za 2,6 odsto u novembru, što je posledica novih uvođenja ograničenja zbog širenja epidemije korona virusa, koja su smanila... OGRANIČENJA KRETANJA ZAUSTAVILA BRITANSKU EKONOMIJU Pad BDP u novembru 2,6 odsto

BDP Velike Britanije pao je za 2,6 odsto u novembru, što je posledica novih uvođenja ograničenja zbog širenja epidemije korona virusa, koja su smanila ekonomsku aktivnost u zemlji, pokazuju zvanični podaci nacionalnog Zavoda za statistiku (ONS).

Prema izveštaju ONS, BDP je bio za 8,5 procenata niži od maksimalnog nivoa pre pandemije, a pad u novembru usledio je posle šest meseci uzastopnog rasta, koji je u oktobru iznosio 0,6 odsto, prenosi BBC.  

Sektor usluga najteže je pogođen, dok su neke proizvodnje i građevinske aktivnosti napredovale. Proizvodnja automobila vratila se na nivo pre pandemije, zahvaljujući porastu potražnje u inostranstvu. Sektor usluga sada je 9,9 odsto ispod nivoa iz februara 2020. godine, a najgore su prošli frizerski saloni i pabovi.

Prema izveštaju ONS nastavak rasta BDP može se očekivati na proleće, a u međuvremenu se računa na uspeh kampanje masovne vakcinacije stanovništva. U isto vreme, poslovna udruženja ističu da je neophodan još jedan krizni paket državne pomoći.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...