BANKE MASOVNO NAPUŠTAJU VELIKU BRITANIJU ZBOG BREXITA

Oko 1.000 milijardi funti imovine preneto iz Londona u EU

BankeBiznisEUNovacSvetVesti

19.4.2021 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Oko 1.000 milijardi funti imovine preneto iz Londona u EU Oko 1.000 milijardi funti imovine preneto iz Londona u EU
Više od 400 finansijskih firmi u Velikoj Britaniji prebacilo je nakon Brexita svoje aktivnosti, osoblje i oko 1.000 milijardi funti u Evropsku uniju, navedeno... Oko 1.000 milijardi funti imovine preneto iz Londona u EU

Više od 400 finansijskih firmi u Velikoj Britaniji prebacilo je nakon Brexita svoje aktivnosti, osoblje i oko 1.000 milijardi funti u Evropsku uniju, navedeno je u studiji istraživačkog centra New Financial. U studiji je ocenjeno da će se brojevi vremenom povećavati, jer je ovo “tek kraj početka Brexita“.

EU je Velikoj Britaniji ostavila malo načina za direktan pristup tržištu finansijskih usluga, koje nisu uključene u trgovinski sporazum između Londona i Brisela od januara ove godine, prenosi Irish Examiner, pozivajući se na Reuters.

Foto: Youtube screenshot

Oko 7.400 radnih mesta preselilo se sa Ostrva ili je otvoreno u novim centrima u EU, navedeno je u studiji. Bankari navode da su neka preseljenja osoblja odložena zbog ograničenja putovanja usled pandemije. Dosadašnjih više od 440 preseljenja firmi znatno je više od 269, koliko se očekivalo na bazi istraživanja iz 2019. Procenjuje se da je njihov stvaran broj oko 500.

Najviše koristi od napuštanja Londona ima Dablin, u koji se preselilo 135 preduzeća. U Pariz su prešle 102 finansijske firme, u Luksemburg je otišlo njih 95, u Frankfurt 63, a u Amsterdam 48. “Ova preraspodela aktivnosti širom EU vratila je sat 20 godina unazad“, stoji u studiji.

Banke su prebacile ili premeštaju više od 900 miliona funti vrednu imovinu iz Velike Britanije u EU, a osiguranja i menadžeri prebacili su više od 100 milijardi funti sredstava, smanjujući poresku osnovu u Velikoj Britaniji. Studija predviđa da će Frankfurt dugoročno imati najviše imovinske koristi od pomenutih migracija kapitala, dok bi u Pariz trebalo da dobije najviše radnih mesta.  

Foto: Pixabay.com

Amsterdam, koji je ove godine nadmašio London kao najveći evropski trgovinski centar, bio je najvidljiviji finansijski znak Brexita. Prema studiji, očekuje se da će 300 do 500 manjih finansijskih kompanija iz EU otvoriti stalne kancelarije u Velikoj Britaniji, dok je ranija prognoza bila da će njihov broj dostići 1.000.

Nezavisna regulatorna Finansijska uprava (FCA) navela je da Velika Britanija može da iskoristi svoju slobodu od pravila EU da fleksibilno reguliše tržište i učini London City još privlačnijim za globalne investitore. Britanski finansijski sektor praktično je odsečen od EU posle 31. decembra 2020. godine, prenosi Brecorder.

FCA ocenjuje da je britansko finansijsko tržište ušlo u “novu fazu“, ali da će ostati otvoreno za svet i izgrađeno na novim “robusnim“ standardima. “Odlazak od EU pruža nam mogućnost da radimo drugačije, a to je prilika koju ćemo iskoristiti“, tvdi FCA.

  • Ljilja

    27.4.2021 #1 Author

    Kad se razradi tržište Briranije eto njih natrag. Mada se i Hari preselio….biće zanimljivo svakako pratiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...