STIGLI ZA NAPLATU ODLOŽENI POREZI I DOPRINOSI

Oko 150 hiljada preduzeća počinje da vraća dug državi

IzdvajamoPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

10.2.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oko 150 hiljada preduzeća počinje da vraća dug državi Oko 150 hiljada preduzeća počinje da vraća dug državi
Prva rata odloženog plaćanja dugovanog poreza i doprinosa pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika dospeva za naplatu. Sva privredna društva, preduzetnici i preduzetnici poljoprivrednici koji... Oko 150 hiljada preduzeća počinje da vraća dug državi

Prva rata odloženog plaćanja dugovanog poreza i doprinosa pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika dospeva za naplatu.

Sva privredna društva, preduzetnici i preduzetnici poljoprivrednici koji su se prošlog leta opredelili za petomesečno odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, dobili su od Poreske uprave obaveštenje da otplata počinje 10. februara, uz podelu duga na 24 rate.

Država očekuje da od ovih zaostalih naplata u ovoj godini prihoduje oko sedam milijardi dinara.

Sa porezom na dobit i na prihode od samostalnih delatnosti, u prošloj godini traženo je ukupno odlaganje poreskih obaveza od 130 milijardi dinara.

Oko 148.000 preduzeća i onih koji samostalno obavljaju delatnost, u svom sandučetu na portalu Poreske uprave dobili su obaveštenja sa detaljnim planom otplate. Iako je samo za poreze i doprinose traženo odlaganje plaćanja 115 milijardi dinara, u reprogram je ušao manji iznos.

„Mere države koje su donete prošle godine, na početku Covid krize su bile pravovremene, dobro tempirane i sveobuhvatne, zajedno sa merom odlaganja plaćanja rata kredita koje je propisala NBS“, rekla je ranije za portal Biznis.rs osnivač i direktorka “Eurocateringa” Dragana Ferlinc.

Ona je međutim napomenula da je to odlaganje koristilo firmama pod pretpostavkom da se korona kriza završi zaključno sa krajem 2020. godine, a kako se to nije desilo, mnoge firme i dalje imaju problem.

Naime, mnoge firme i dalje ne posluju kao u vreme pre pandemije, mnoge ne rade uopšte skoro godinu dana, pa je za njih vraćanje dugova državi praktično nemoguće.

Kako je ocenila Ferlinc, očigledno je da je neophodno nastaviti pomaganje privredi, dodajući da najveći deo pomoći treba da dobiju kompanije koje su najugroženije.

Sličnog mišljenja je i dugogodišnji privrednik i član kluba „Privrednik“ Toplica Spasojević.

„Odluka države iz jula prošle godine bila je pravovremena i dobra. Međutim, niko se nije nadao da će ova kriza tako dugo da traje. A, svi su izgledi da se stanje neće stabilizovati pre leta, možda čak ni pre jeseni. U tom smislu, sigurno je da će dosta kompanija imati probleme u otplati zaostalih i novih obaveza prema državi, uz normalno poslovanje“, rekao je Spasojević za naš portal.

Dakle, dug državi se vraća u 24 rate, a mesečna rata ne može biti manja od 1.000 dinara.

Ukupan iznos dospelih obaveza po osnovu akontacija poreza na dobit pravnih lica tako da prva rata dospeva 10. u narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je podneta konačna poreska prijava poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za poreski period koji započinje u 2020. godini, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede.
Mesečna rata ne može biti manja od 2.000 dinara.

Privredni subjekti koji to žele mogu isplatiti sav dugovani porez i doprinose u celosti i pre isteka roka od 24 meseca.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, bez obzira na dnevne probleme privrede zbog raznih aspekata Covid 19 krize, u poslednjih mesec dana u Srbiji je blokiran račun imalo novih 2.687 privrednih subjekata, ali je od ukupnog broja blokiranih njih 4.101 uspelo da račune odblokira. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...