OLAKŠANJE ZA PREDUZETNIKE I FIRME U SRBIJI Dugovi na rate bez kamate

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

25.12.2020 12:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OLAKŠANJE ZA PREDUZETNIKE I FIRME U SRBIJI Dugovi na rate bez kamate OLAKŠANJE ZA PREDUZETNIKE I FIRME U SRBIJI Dugovi na rate bez kamate
Svi iznosi poreza i doprinosa koji su privrednim društvima, preduzetnicima i preduzetnicima poljoprivrednicima odložena za januar naredne godine Zaključkom Vlade od 30. jula 2020.... OLAKŠANJE ZA PREDUZETNIKE I FIRME U SRBIJI Dugovi na rate bez kamate

Svi iznosi poreza i doprinosa koji su privrednim društvima, preduzetnicima i preduzetnicima poljoprivrednicima odložena za januar naredne godine Zaključkom Vlade od 30. jula 2020. godine, a zbog neophodnosti da se privrednim subjektima u privatnom sektoru pomogne kako bi se ublažile ekonomske posledice nastale usled pandemije virusa Covid-19, moći će da budu izmireni na rate, u naredne dve godine, bez naplate kamate.

Vlada Srbije je donela Uredbu o postupku i načinu odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa, a koja predviđa da svi zainteresovani privredni subjekti svoje zaostale obaveze prema državi izmiruju u ratama, počev od 10. februara 2021. godine.

Sva privredna društva, preduzetnici i preduzetnici poljoprivrednici koji su se letos opredelili za odlaganje dospelosti za plaćanje poreza i doprinosa biće u prilici da svoje dugove prema državi izmire tako što će im kompletan dug biti podeljen na najviše 24 rate.

Ova mogućnost važiće za iznose neplaćenih poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada, kao i na iznos poreza i doprinosa na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika. Takođe, izmirenje obaveza na rate važi i za akontacije poreza na dobit pravnih lica u visini akontracija poreza na dobit pravnih lica, čija je dospelost za plaćanje odložena letos usvojenim Zaključkom Vlade.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Odlaganje će moći biti izvršeno najviše do visine iznosa neplaćene poreske obaveze koja je obračunata u konačnoj poreskoj prijavi po osnovu poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu.

Olakšica pri izmirenju dugova prema državi važi i za akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu lične zarade, najviše do visine iznosa neplaćene poreske obaveze koja je obračunata u konačnoj poreskoj prijavi za 2020. godinu, kao i za akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade, u visini akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalnih delatnosti.

Obračun dugovanja

Ukupan iznos dospelih poreskih obaveza za koje se odlaže plaćanje na najviše 24 jednake mesečne rate čini zbir obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada, kao i poreza i doprinosa na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika, odnosno zbir akontacija poreza na dobit pravnih lica, odnosno zbir akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu lične zarade i preduzetnike druga lica, odnosno zbir akontacija poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade.

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na mesečne rate ostvaruju bez sprovođenja posebnog postupka.

Preduzetnicima paušalcima koji su se opredelili za odlaganje dospelosti za plaćanje obaveza po osnovu akontacija poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti odlaže se plaćanje tih poreskih obaveza na 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate, za vreme trajanja odlaganja plaćanja i isto se evidentira u poreskom računovodstvu bez posebnog sprovođenja postupka odlaganja plaćanja, i to u visini iznosa neplaćene obaveze čija je dospelost za plaćanje odložena.

Prva rata za plaćanje poreza i doprinose na zarade privrednim subjektima, preduzetnicima, preduzetnicima poljoprivredicima i onima koji imaju prihode od samostalne delatnosti dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 1.000 dinara.

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Ukupan iznos dospelih obaveza po osnovu akontacija poreza na dobit pravnih lica tako da prva rata dospeva 10. u narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je podneta konačna poreska prijava poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za poreski period koji započinje u 2020. godini, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 2.000 dinara.

Može i pre isteka roka

Privredni subjekti koji to žele mogu isplatiti sav dugovani porez i doprinose u celosti i pre isteka roka od 24 meseca.

Doprinosi čije je odlaganje plaćanja odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom, kao i ostvarivanja prava u druge svrhe.

  • Ljubinka

    31.10.2021 #1 Author

    Retko ko može da održi likvidnost, ali svaka pomoć je dobra.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...