Članice pojedinačno odlučuju o preporuci Saveta EU

Olakšava se ulazak u zemlje EU vakcinisanim osobama iz „trećih zemalja“

EUSrbijaVesti

20.5.2021 14:28 Autor: Marko Miladinović 0

Olakšava se ulazak u zemlje EU vakcinisanim osobama iz „trećih zemalja“ Olakšava se ulazak u zemlje EU vakcinisanim osobama iz „trećih zemalja“
Savet EU usvojio je danas preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanje određenih ograničenja za vakcinisane osobe, te olakšavaju kriterijumi za... Olakšava se ulazak u zemlje EU vakcinisanim osobama iz „trećih zemalja“

Savet EU usvojio je danas preporuku kojom se ublažavaju restrikcije za putovanja, odnosno podržava ukidanje određenih ograničenja za vakcinisane osobe, te olakšavaju kriterijumi za ulazak građana iz trećih zemalja, na osnovu epidemiološke situacije u njima. Preporuke se odnose i na prihvatanje digitalnih sertifikata iz tih trećih zemalja.

U Briselu za Tanjug kažu da preporuka stupa na snagu sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a da će njena primena zavisiti od zemalja članica pojedinačno, što nije mnogo drugačije od dosadašnje prakse prema direktivi koju je doneo EU parlament još pre dva meseca.

”Zemlje članice trebalo bi da podignu restrikcije na neesencijalna putovanja za građane trećih zemlja koji su primili poslednju proporučenu dozu vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove, najmanje 14 dana pre dolaska. Zemlje članice mogu da ukinu restrikcije i za putnike koji su najmanje 14 dana pre ulaska primili preporučene doze vakcina koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu„, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Da bi se ukinula ograničenja za neesencijalna putovanja za određenu treću zemlju u celini, prema novim pravilima, prihvatljiv broj slučajeva Covid-19 na 100.000 stanovnika tokom poslednjih 14 dana povećan je sa 25 na 75.

Napredak u vakcinaciji stanovništva protiv virusa takođe je preporučen kao kriterijum za stavljanje treće zemlje na ”zelenu listu” za putovanja u EU.

I dalje će se primenjivati kriterijumi koji podrazumevaju stabilan ili opadajući trend broja novih slučajeva, broj izvršenih testova, stopu pozitivnosti od četiri odsto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na Covid-19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacija.

Savet EU preporučio je zemljama članicama da bi do usvajanja uredbe o priznavanju digitalnih zelenih sertifikata trebalo da budu u mogućnosti da ”prihvate sertifikate trećih zemalja koji sadrže bar minimum podataka”, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i uzimajući u obzir potrebu da mogu da provere autentičnost, validnost i integritet sertifikata.

U slučaju brzog pogoršanja epidemilološke situacije u trećoj zemlji ili otkrivanja novog zabrinjavajućeg soja virusa, Savet EU poziva države članice treba da usvoje hitna, privremena ograničenja za sva putovanja u EU koja ne bi trebalo da se odnose na građane EU, one se trajnim boravkom u zemljama EU i određene kategorije putnika koji bi ipak trebalo da budu podvrgnuti ispitivanju i merama u karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...