OLAKŠICE ZA OTPLATU KREDITA U CRNOJ GORI Od 1. juna odlaganje plaćanja za još tri meseca

BankeRegionVesti

20.5.2020 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

OLAKŠICE ZA OTPLATU KREDITA U CRNOJ GORI Od 1. juna odlaganje plaćanja za još tri meseca OLAKŠICE ZA OTPLATU KREDITA U CRNOJ GORI Od 1. juna odlaganje plaćanja za još tri meseca
Banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana korisnicima kredita na čije je finansijsko stanje negativno uticala epidemija novog... OLAKŠICE ZA OTPLATU KREDITA U CRNOJ GORI Od 1. juna odlaganje plaćanja za još tri meseca

Banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana korisnicima kredita na čije je finansijsko stanje negativno uticala epidemija novog koronavirusa, odlučila je Centralna banka Crne Gore.

Za obračun kamate tokom trajanja moratorijuma, kao i dalji tok otplate kredita, kako su naveli, banke ne smeju da ugovaraju nominalnu kamatnu stopu koja je veća od one iz ugovora o kreditu na koji se moratorijum primjenjuje.

“Banke su dužne da do 1. juna na svojim internet stranicama objave bliže uslove za odobravanje moratorijuma i način prijavljivanja za isti. Za obračun kamate tokom trajanja moratorijuma, kao i dalji tok otplate kredita, banke ne smiju ugovarati nominalnu kamatnu stopu koja je veća od nominalne kamatne stope iz ugovora o kreditu na koji se primjenjuje moratorijum, ističu iz crnogorske centralne banke.

Na sednici u sredu, Savet Centralne banke Crne Gore doneo je odluku kojom se utvrđuju privremene mere kojima se bankama omogućava da, i u narednom periodu, nastave sa pružanjem dodatne podrške onim korisnicima kredita koji su, zbog epidemije korona virusa, imali ili će imati negativan uticaj na finansijsku poziciju, prenosi „Pobjeda“.

„U tom pravcu, banke mogu pomenutim korisnicima, pod definisanim uslovima, odobriti restrukturiranje kredita, uključujući i gotovinske neobezbeđene kredite. Krediti restruktuirani u skladu sa ovom odlukom će se tretirati kao novoodobreni, te će banke biti oslobođene dodatnog tereta troškova rezervacija. Ovim se stvaraju uslovi za restrukturiranje kredita pod povoljnijim uslovima“, navode iz ove banke.

Na snazi ostaju privremene mere zabrane isplate dividendi akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke, kao i mogućnost odobravanja kredita prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica iznad limita izloženosti propisanog Zakonom o bankama.

„Takođe, naknada koju su banke dužne da plaćaju za korišćenje propisanog iznosa obavezne rezerve koji ne vrate istog dana ostaje, do daljnjeg, snižena za 50 odsto“, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...