Rekordan broj slučajeva zaraze virusom Covid-19

Omikron varijanta se širi munjevitom brzinom

LifestyleSvetVestiZdravlje

29.12.2021 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Omikron varijanta se širi munjevitom brzinom Omikron varijanta se širi munjevitom brzinom
Sjedinjene Američke Države i neke evropske zemlje registrovale su najveći dnevni porast slučajeva zaraze Covid-19 od početka pandemije, zbog brzog širenja omikron varijante korona... Omikron varijanta se širi munjevitom brzinom

Sjedinjene Američke Države i neke evropske zemlje registrovale su najveći dnevni porast slučajeva zaraze Covid-19 od početka pandemije, zbog brzog širenja omikron varijante korona virusa. U SAD je u ponedeljak zabeleženo više od 440.000 novih slučajeva zaraze.

Francuska, Italija, Grčka, Portugalija i Engleska takođe su prijavile rekordan broj dnevnih infekcija, prenosi BBC. Zdravstveni zvaničnici naveli su da bi visoki brojevi delimično mogli da se objasne kao posledica kašnjenja u izveštavanju tokom božićnih praznika.

Poljska je u sredu zabeležila 794 smrtna slučaja, što je najviše u četvrtom talasu pandemije. Više od tri četvrtine žrtava su nevakcinisane osobe. Francuska je u utorak prijavila rekordnih 179.807 novih potvrđenih slučajeva zaraze u periodu od 24 sata, što je apsolutno najviše od početka pandemije, prenosi France24.

Studije sugerišu da je omikron blaža varjanta od ranije dominantnog delta soja korona virusa, ali i dalje postoji bojazan da bi veliki broj slučajeva koji potiču od visoko zaraznog omikrona mogao da preplavi bolnice. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je rizik koji predstavlja omikron „i dalje veoma visok“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) registrovali su 441.278 novih slučajeva zaraze 27. decembra, a to je daleko najveći broj novih dnevnih slučajeva ikada prijavljen agenciji. CDC navodi da je sedmodnevni prosečan porast broja infekcija najviši od januara ove godine.

CDC je procenila da bi najnoviji brojevi mogli da budu precenjeni zbog zatvaranja centara za testiranje tokom perioda božićnih praznika, kao i da će broj slučajeva „postati stabilniji posle Nove godine“. Takođe, CDC je upozorila Amerikance da se klone putovanja u Evropu zbog visokog rizika od infekcije.

Covid bolnica
Foto: Tanjug/AP

CDC je promenio preporučeni period karantina za zaražene omikron virusom sa 10 na pet dana, ako su simptomi blagi ili ako ih nema, ali je taj potez naišao na kritike nekih naučnika iz sektora javnog zdravlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je nivo neutralizacije omikron soja virusa vakcinom Sputnik V veoma visok. Prema njegovim rečima, stručnjaci instituta Gamaleja, koji proizvodi vakcinu uverili su ga da ruska vakcina pruža oko 90 odsto zaštite, preneo je Sputnik.

Nekoliko država u Aziji uvelo je prošle nedelje stroge mere karantina, uspevajući na taj način da, za sada, uspori širenje omikrona. Stručnjaci međutim tvrde da je širenje zaraze neizbežno, a da strikne mere kontrole putnika i obavezan karantin mogu samo da odlože njegovo širenje za neko vreme.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Da OMIKRON se siri mnogo brze nego bilo koja prethodna verzija COVID 19 virusa ali zar nisu blazi oblici korone nego ranije?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...