Stroge epidemiološke mere u Aziji

Karantin zbog jednocifrenog broja zaraženih od omikrona

BiznisSvetTurizamZdravlje

26.12.2021 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 3

Karantin zbog jednocifrenog broja zaraženih od omikrona Karantin zbog jednocifrenog broja zaraženih od omikrona
Azijske države vraćaju se karantinu i drugim restriktivnim merama zbog rizika od širenja omikron varijante korona virusa. Kineske vlasti stavile su u karantin Sijan,... Karantin zbog jednocifrenog broja zaraženih od omikrona

Azijske države vraćaju se karantinu i drugim restriktivnim merama zbog rizika od širenja omikron varijante korona virusa. Kineske vlasti stavile su u karantin Sijan, grad sa 13 miliona stanovnika na severoistoku zemlje. Tajland je ponovo uveo privremenu meru karantina za sve posetioce iz inostranstva, a takođe i Singapur.

Kina je u četvrtak uvela karantin u Sijanu nekoliko nedelja pre početka Zimskih olimpijskih igara, bez nagoveštaja kada bi ova mera mogla da bude ukinuta. Prethodno, u utorak, došlo se do saznanja da su zaražene 52 osobe, a ukupno 206 od 9. decembra. Reč je o najoštrijim restrikcijama od kada je prošle godine u karantin stavljen grad Vuhan, gde je korona virus prvi put registrovan, prenosi Aljazeera.

Prema odluci vlade, po jedan član svakog domaćinstva moći će svakog drugog dana da napusti stan da bi kupio osnovne namirnice. Ostali članovi domaćinstva moraće da budu u kući, a oni koji su se zatekli u hotelima kada je mera stupila na snagu moraće tamo da ostanu dok mere budu na snazi.

Mera karantina uvedena je iako u Kini još nije zabeležen nijedan slučaj lokalne transmisije omikron varijante korona virusa. Od ukupno sedam zabeleženih slučajeva zaraze omikronom u Kini, nijedan do sada nije bio u Sijanu. Ipak, 13 miliona ljudi stavljeno je u strogi karantim, jer je grad prepoznat kao klaster infekcije. Zvaničnici veruju da je zaraza stigla 4. decembra avionom iz Pakistana, kada je kod šestoro putnika registrovan delta soj virusa.

Sijan je poznat po 2.000 godina starim skulpturama vojnika od terakote. Iako je više od 1.000 kilometara udaljen od Pekinga, gde će od 4. februara biti održane Zimske olimpijske igre, organizatori ne žele da epidemija pokvari događaj na kojem se očekuje hiljade sportista, zvaničnika i novinara, i u koji su uložena ogromna finansijska sredstva.

Foto: Pixabay.com

Sijan je u sredu proglašen za „kontrolisanu oblast“, što je druga najviša kategorija zaključavanja, koja podrazumeva da građani mogu da napuste svoje domove samo radi hitnog lečenja, prenosi CNN. Škole, prodavnice i javni prevoz zatvoreni su. Grad je na korak od potpune blokade ili „zapečaćene oblasti“ u kojoj se stanovnicima potpuno zabranjuje izlazak iz kuća, a hrana im se dostavlja na vrata.

Pojava još jedne epidemije navodno je pokrenula pitanje dugoročne održivosti kineske ambiciozne politike „nulte korone“, odnosno potpune eliminacije virusa u zemlji. Ovo je četvrti put od početka pandemije da je veliki grad u Kini stavljen u režim „kontrolisane oblasti“.

Istovremeno, Tajland je proglasio obavezu karantina za sve putnike iz inostranstva, koji će trajati do 4. januara 2022. godine kada će vlada razmotriti situaciju i eventualno ukidanje mera. Cilj je da se izbegnu praznične gužve i širenje korona virusa, a vlada je aktuelnu odluku o uvođenju obaveznog karantina donela nakon registrovanja prvog slučaja zaraze od omikrona.

To će zemlju ostaviti bez dragocenih prihoda od turizma. U 2019. godini Tajland je posetilo 40 miliona stranih turista koji su potrošili više od 57 milijardi dolara. Iste godine turizam i putovanja učestvovali su sa 10,4 odsto u ukupnom BDP zemlje. Prihodi od turista iz inostranstva oslabili su prošle godine za 83 odsto. Tajland je nedavno opet otvorio granice pozivajući turiste.

Singapur je proglasio karantin za sve koji ulaze u zemlju, a pravo da putuju imaju samo vakcinisani. Zatvaranje će trajati najranije do 20. januara iduće godine. Privremeno zatvaranje neće se primeniti na putnike koji već imaju putne karte, ali će biti podvrgnuti testiranju. Vlasti u Singapuru proglasile su pomenute mere nakon prvog otkrivenog slučaja zaraze omikron sojem korona virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...