Aktivna nova usluga preko portala lokalne poreske administracije

Omogućena usluga eUverenja o izmirenju poreskih obaveza

Hi-techPoreziSrbijaVesti

8.6.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Omogućena usluga eUverenja o izmirenju poreskih obaveza Omogućena usluga eUverenja o izmirenju poreskih obaveza
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je građanima Srbije od danas omogućeno da putem nove usluge eUverenje... Omogućena usluga eUverenja o izmirenju poreskih obaveza

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je građanima Srbije od danas omogućeno da putem nove usluge eUverenje na portalu lokalne poreske administracije lpa.gov.rs dobiju elektronsko uverenje da su izmirili poreske obaveze vezane za porez na imovinu, bez odlaska na šaltere.

Putem portala LPA građani u nekoliko klikova mogu da podnesu zahtev za dobijanje ovog uverenja, a elektronski dokument mogu da preuzmu ili na portalu LPA ili u svom eSandučetu na portalu eUprava.

Naglašeno je da za korišćenje ove usluge građani treba da budu elektronski identifikovani kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, bez obzira da li je u oblaku (cloud) ili na smart kartici/USB tokenu.

Zahtev za dobijanje uverenja mogu podneti fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtev se može podneti svim lokalnim poreskim administracijama koje su omogućile obradu elektronskih uverenja, piše na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da su samo prošle godine lokalne poreske administracije u Beogradu izdale više od 120.000 ovih uverenja na zahtev građana.

„Zbog toga smo se odlučili da i ovu uslugu digitalizujemo i olakšamo svim građanima, ali i privredi, da elektronski podnesu zahtev i dobiju eUverenje bez odlaska na šaltere. Usluga eUverenje trenutno je dostupna u 37 lokalnih poreskih administracija, a tokom leta očekujemo da i ostale lokalne poreske administracije omoguće ovu uslugu“, izjavio je Jovanović.

Kako do eUverenja:

  • Potrebno je da budete registrovan korisnik na portalu eUprava visokim nivoom pouzdanosti (kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u oblaku (cloud), na kartici ili USB tokenu);
  • Prijavite se na portal lpa.gov.rs;
  • Iz menija izaberite opciju Uverenja i popunite podatke;
  • Ukoliko svrha izdavanja ovog uverenja zahteva plaćanje administrativne takse, to možete uraditi elektronski na portalu LPA;
  • Nakon što podnesete zahtev, lokalna poreska administracija ima rok od osam dana da vam izda elektronsko rešenje koje možete preuzeti ili na portalu LPA ili u svom eSandučetu na portalu eUprava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...