razgovara se o pridruživanju i partnera iz Mađarske

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali berzu struje

EURegionSrbijaVesti

4.4.2022 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali berzu struje Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali berzu struje
Operator prenosnog sistema električne energije u Srbiji, Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je danas da je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih... Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali berzu struje

Operator prenosnog sistema električne energije u Srbiji, Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je danas da je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavila prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

„Operator prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), Elektromreža Srbije (EMS) i berza električne energije evropskih zemalja (EPEX SPOT) uspostavljaju prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će novi pravni subjekt „Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije“ (ADEX) ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine (isporuke u kratkom roku) električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE).

Sporazum predviđa poslovno spajanje berze struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berze električne energije u Srbiji (SEEPEX), piše Beta.

EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija novoosnovane berze ADEX.

Generalna direktorka EMS Jelena Matejić rekla je da je osnivanje nove berze izvanredno dostignuće koje će dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti „avangardni i održiv uzor za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi“.

U saopštenju se navodi da su poodmakli razgovori o pridruživanju i mađarskog operatera prenosnog sistema (MAVIR), a da ta inicijativa ostaje otvorena za sve druge partnere koji bi želeli da se pridruže berzi ADEX radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

  • VERA

    4.4.2022 #1 Author

    Ako cemo od ovoga imati svi koristi, to je odlicno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #2 Author

    Ako svaka zemlja ima korist,onda samo napred…

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #3 Author

    Nadam se da će biti koristi od toga.

    Odgovori

  • Milisavka

    10.4.2022 #4 Author

    Nadajmo se da ćemo svi imati koristi od toga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...