izbor je raznovrstan i sve zavisi od finansijskih mogućnosti kupca

Oprema za lov i ribolov nije tako skupa kao što se misli

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

28.11.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 3

Oprema za lov i ribolov nije tako skupa kao što se misli Oprema za lov i ribolov nije tako skupa kao što se misli
Kao beg od gradskog ubrzanog života, stresa i nervoze, neki kao opciju biraju odlazak u lov, a drugi u ribolov. Naravno, da bi se... Oprema za lov i ribolov nije tako skupa kao što se misli

Kao beg od gradskog ubrzanog života, stresa i nervoze, neki kao opciju biraju odlazak u lov, a drugi u ribolov. Naravno, da bi se ovaj hobi sproveo u delo, osim dobre volje, ljubavi prema prirodi i svežem vazduhu, potrebno je i ulaganje, koje i nije tako malo s obzirom na kupovnu moć građana Srbije.

Oprema za lovce i ribolovce može se naći na internetu veoma jednostavno. Izbor je bogat i raznovrstan, tako da sve zavisi od želja i mogućnosti (ribo)lovca.

Nenad Racić iz specijalizovane prodavnice za lov i ribolov „Magnum“ u Jagodini za naš portal kaže da ova dve vrste hobija nisu toliko skupe kao što se misli, jer je oprema kvalitetna.

„U opremu za lov i ribolov ne treba ulagati često, zbog toga ona nije toliko skupa, jer kada se jednom kupi može dugo da potraje. Takođe, kada se sve sabere, ribolov je skuplji od lova, iako možda ne deluje tako. U startu su malo veća ulaganja onih koji žele da se bave lovom, jer puška prilično košta, ali je dugoročnija investicija“, objašnjava naš sagovornik.

Racić dodaje i da lovac treba da sačeka da mu se izdaju dokumenti za lov, što je procedura koja može da potraje, jer se koristi oružje. Ribolovac treba samo da plati dozvolu, koja može biti dnevna, mesečna ili godišnja.

Foto: Unsplash.com

„Za ribolov češće treba kupovati opremu, više se troši. Tako novac treba izdvojiti za udice, strune, mašinice, štapove. Ribolov je za razliku od lova stalno dostupan, može se ići svakodnevno, ukoliko ribolovac ima vremena. Oprema za lov se najviše uvozi iz  Češke, Rusije i Turske, dok se za ribolov koristi oprema iz Holandije, Poljske…“, kaže Racić.

U vreme moderne tehnologije nove generacije manje vremena provode u prirodi, a retko se odlučuju da deo svojih aktivnosti usmere na lov ili ribolov.

„Uglavnom ljudi srednje generacije idu u lov i ribolov. Verujem da je mlade omela tehnologija da se druže u prirodi, ili na reci, jezeru“, zaključuje naš sagovornik.

Kako se postaje lovac?

Prva asocijacija kada kažemo „lovac“ je puška. On bez nje ne ide. Kao što smo već pomenuli, oružje se uvozi, i potrebno je da se prođe zakonska procedura da bi se koristilo. Pre nego što lice postane lovac mora da polaže lovački ispit, koji je propisan Pravilnikom o lovačkom ispitu (Sl. gl. RS, br. 26/12).

Foto: Unsplash.com

„Da bi pristupilo polaganju lovačkog ispita, fizičko lice (kandidat) treba da ispuni sledeće uslove: da je punoletno (navršenih 18 godina života) i da priloži dokaz o obučenosti za rukovanje lovačkim oružjem. Uverenje o pohađanju i obučenosti za rukovanje lovačkim oružjem izdaju ovlašćene organizacije koje sprovode obuku u skladu sa programom obuke za rukovanje vatrenim oružjem (Sl. gl. RS, br. 1/99). Lovački ispit se polaže pred tročlanom komisijom. Članovi komisije moraju imati licencu za obavljanje određenih poslova u lovstvu. Lovački ispit se polaže pisano, kroz testove i po potrebi usmeno, na osnovu Programa polaganja lovačkog ispita koji je sastavni deo Pravilnika o lovačkom ispitu“, objašnjeno je na sajtu Lovačkog saveza Srbije.

Koliko košta oprema za lov ili ribolov?

Lovac bez puške je nezamisliv, a cena ovog oružja se kreće od 500 pa do 3.000 evra, u zavisnosti od proizvođača, vrste i izrade. Municija lovačkih patrona u proseku košta oko 400 dinara. Kao obavezni deo opreme jednog lovca su obuća/čizme, pantalone, jakna, prsluk, duks, čarape, rukavice, i za sve to u proseku treba izdvojiti od 280 do 400 evra. I tu nije kraj. U opremu za lov spadaju i baterijska lampa, nož, futrola, naočare, opasač, redenik, konopci, rančevi, remenici, pribor za čišćenje, pljoske, čuture, pištaljke… I za sve što smo naveli treba, u najboljem slučaju, izdvojiti sumu od oko 100 evra. Da napomenemo i da za celodnevni boravak u prirodi svakako morate da računate i na nešto hrane i pića, jer lovci dosta pešače, pa je barem jedan dobar obrok neminovan.

S druge strane, ribolovci osim dozvole koju smo pomenuli treba najpre da izaberu štap za pecanje. Postoje različite vrste štapova, te su cene veoma raznolike. Za varaličarski štap treba izdvojiti od najmanje 20 do 400 evra, za šaranski od 10 do 30 evra, za plovak od pet do 100 evra, za štapove za dubinski ribolov od 25 do 100 evra, za feder od 25 do 100 evra i za Bolonjezi Match štapove od 10 do 100 evra. Za mašinicu u zavisnosti od proizvođača treba izdvojiti od 30 do 140 evra. U opremu za ribolov ubrajaju se kutije, kante, carp, plovci, olova, varalice, udice, čuvarke, strune, držači, hranilice, alkice , kopče… Za sve to treba izdvojiti oko 200 evra.

Lov i ribolov su popularni u svetu, a strastveni zaljubljenici u ovaj vid rekreacije i hobija mogu da posete i neka ekskluzivna lovišta u Africi, Australiji, Španiji. Za tu vrstu avanture ponekad treba izdvojiti i do nekoliko hiljada dolara (od 2.500 do 10.000 dolara).

Tagovi
SRBIJA SVET
  • GocaBG

    28.11.2021 #1 Author

    Ko je ljubitelj naci ce shodno mogucnostima opremu koja mu zavrsava posao…

    Odgovori

  • Tina

    10.12.2021 #2 Author

    Prema mogucnostima I zeljama

    Odgovori

  • MARIJA

    23.9.2022 #3 Author

    Ne kupuje se oprema svaki dan

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...