Najveći pad vrednosti akcija beleži uslužni sektor

Oprezno trgovanje na američkim berzama

BerzaNovacSvetVesti

12.11.2021 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oprezno trgovanje na američkim berzama Oprezno trgovanje na američkim berzama
Na Wall Street-u se u poslednjem trgovačkom danu trgovalo oprezno, pri čemu je S&P 500 indeks ostao skoro nepromenjen, nakon što je, zbog zabrinjavajuće... Oprezno trgovanje na američkim berzama

Na Wall Street-u se u poslednjem trgovačkom danu trgovalo oprezno, pri čemu je S&P 500 indeks ostao skoro nepromenjen, nakon što je, zbog zabrinjavajuće visoke inflacije, pao dva dana zaredom.

Dow Jones indeks oslabio je 0,44 odsto, na 35.921 bod, dok je S&P 500 ojačao neznatno, na 4.649 poena, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na 15.704 boda.

Tržište se stabilizovalo nakon što su u prethodna dva dana indeksi pali zbog bojazni od inflacije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Već pet meseci zaredom inflacija se kreće iznad pet odsto, znatno iznad planirane granice od dva odsto Federalnih rezervi (FED).

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cena sirovina i poremećaja u lancima nabavke visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući i FED, nadali.

A to bi moglo naterati američku centralnu banku na povećanje ključnih kamatnih stopa pre nego što se očekivalo.

Upravo zbog toga se i trgovalo oprezno. Tim pre što zbog Dana veterana nije bilo ekonomskih izveštaja i tržište obveznica nije radilo, a sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je pri kraju.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše se porasle cene akcija u rudarskom sektoru, dok su najviše pale u uslužnom.

A na evropskim berzama cene vrednost akcija je rasla. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 odsto, na 7.384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto, na 16.083 poena, a pariski CAC 0,2 odsto, na 7.059 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...