kompanija Alibaba zabeležila rast vrednosti akcija od čak 10 odsto

Optimizam nadjačao strah od omikrona na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

7.12.2021 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Optimizam nadjačao strah od omikrona na svetskim berzama Optimizam nadjačao strah od omikrona na svetskim berzama
Optimizam Wall Street investitora, podstaknut procenom da rizik od omikron soja virusa Covid-19 možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas... Optimizam nadjačao strah od omikrona na svetskim berzama

Optimizam Wall Street investitora, podstaknut procenom da rizik od omikron soja virusa Covid-19 možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas na berze širom Azije koje su se značajno oporavile od pada u ponedeljak.

Indeks Hongkonške berze Hang Seng je porastao za oko 2,0 odsto, vođen rastom cena akcija kazina i kompanija za nekretnine kao i tehnoloških firmi, izveštava CNBC.

Kineski tehnološki konglomerat Tencent je zabeležio rast vrednosti od 2,68 odsto, a Alibaba od 10,38 procenata, nakon što je prethodnog dana zaključio trgovanje s gubitkom od skoro 6,0 odsto.

Za berze u kontinentalnoj Kini, međutim, ovo nije bio uspešan dan budući da je indeks Shanghai Composite napredovao za samo 0,12 odsto, dok je indeks Shnzhen pao za 0,48 procenata.

Nasuprot tome, japanski Nikkei 225 je skočio 2,2 odsto. Akcije Softbanke su nadoknadile pad od ponedeljka, kada su potonule za više od 8,0 procenata, ojačavši danas za 8,47 odsto.

U Australiji, indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je porastao za skoro 1,0 odsto, a južnokorejski Cospi za 0,48 odsto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, takođe je u plusu za oko 1,0 procenat.

Akcije posrnulog kineskog građevinara Evergrandea neznatno su se oporavile od teškog pada u ponedeljak. Mada su jutros na otvaranju trgovanja jačale, kasnije su izgubile zamajac, i prema poslednjim raspoloživim podacima trguju se po samo 0,55 odsto višoj ceni. Ova kompanija je u petak objavila da ne može da garantuje da će imati dovoljno novca da izmiri obaveze prema poveriocima i da će pokušati da restrukturira svoj dug u inostranstvu.

Na berzi u Hong Kongu je sinoć objavljeno da se osniva komisija za upravljanje rizicima, u čijoj će nadležnosti biti ublažavanje i eliminisanje budućih rizika za Evergrande.

Akcije na Wall Streetu su porasle noćas na krilima optimizma da omikron nije velika pretnja kao što se ranije mislilo. Industrijski indeks Dow Jones je skočio za skoro 650 poena, zbrisavši gubitke iz prethodne nedelje. Tehnološki Nasdaq Composite je prešao iz minusa u plus i zaključio trgovanje s dobitkom od 0,9 odsto na 15.225,15 poena, a opšti indeks S&P 500 je napredovao za 1,1 odsto na 4.591,67 bodova.

Na robnim berzama su cene nafte ojačale u ponedeljak za gotovo 5,0 procenta jer su strahovanja od omikrona splasnula, a rast su nastavile i danas na azijskom trgovanju. Američka WTI nafta je poskupela za 1,0 procenat na 70,18 dolara po barelu, dok su fjučersi severnomorske nafte Brent porasli za 0,74 odsto na 73,62 dolara za barel.

Na deviznim tržištima, dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavni rivala, popeo se na 96,224 poena, nastavljajući uspon sa nivoa od 96,1 poena koji je dostigao na prethodnoj sesiji.

Japanski jen je dodatno oslabio prema dolaru u odnosu na ponedeljak i trgovao se po kursu od 113,62 jena za dolar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...