Mađarski premijer u poseti Rusiji

Orban stigao u Kremlj na sastanak sa Putinom

SvetVesti

5.7.2024 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 11

Orban stigao u Kremlj na sastanak sa Putinom Orban stigao u Kremlj na sastanak sa Putinom
Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u Kremlju, gde će razgovarati o bilateralnim odnosima i o ukrajinskoj krizi.... Orban stigao u Kremlj na sastanak sa Putinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se u Kremlju, gde će razgovarati o bilateralnim odnosima i o ukrajinskoj krizi. U otvorenom delu sastanka Putin je istakao da je Orban stigao u Moskvu, između ostalog, kao predsedavajući Saveta EU.

Ruski predsednik je najavio da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima predloga Moskve za mirno rešavanje situacije u Ukrajini. Takođe je zamolio Orbana da ga upozna sa stavom Mađarske i EU o situaciji u Ukrajini, prenosi Komersant.

Orban je zahvalio ruskom predsedniku na prijemu i nazvao njihov sadašnji susret posebnim. On je napomenuo da je njihov poslednji susret u Moskvi održan još pre početka vojnih sukoba u Ukrajini. Prema njegovim rečima, želeo bi da sa ruskim predsednikom razgovara o nekoliko važnih pitanja za Evropu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj (Josep Borrell) komentarišući posetu mađarskog premijera Rusiji, izjavio je da Orban nije dobio mandat od Saveta EU za posetu Moskvi. Prema rečima Borrelja, u slučaju pregovora sa predsednikom Rusije, Orban „ne predstavlja EU ni u kakvoj formi“.

Ranije ove nedelje Orban je posetio Kijev. Nakon pregovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, mađarski premijer je izjavio da je zamolio Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre tokom mirovnih pregovora. Međutim, sam Zelenski nije pomenuo ovu temu na konferenciji za novinare nakon sastanka.

„Kao deo svoje mirovne misije Viktor Orban je stigao u Moskvu. Premijer se sastaje sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije“, saopštio je kabinet mađarskog predsednika. Ovo je prva poseta nekog lidera EU Rusiji od aprila 2022. godine kada se austrijski kancelar Karl Nehamer sastao sa Putinom u ruskoj prestonici. Na putu ka Moskvi, Orban je priznao da ne predstavlja EU, prenosi Financial Times.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.