OSEĆAJU SE POSLEDICE PANDEMIJE NA TRŽIŠTU RADA Bez mnogo uticaja na IT sektor

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

16.12.2020 17:29 Autor: Julijana Vincan 5

OSEĆAJU SE POSLEDICE PANDEMIJE NA TRŽIŠTU RADA Bez mnogo uticaja na IT sektor OSEĆAJU SE POSLEDICE PANDEMIJE NA TRŽIŠTU RADA Bez mnogo uticaja na IT sektor
Od trenutno aktivnih oglasa za posao, kojih ima 1.915 na sajtu za zapošljavanje, njih 96 se odnosi na rad od kuće. U odnosu na... OSEĆAJU SE POSLEDICE PANDEMIJE NA TRŽIŠTU RADA Bez mnogo uticaja na IT sektor

Od trenutno aktivnih oglasa za posao, kojih ima 1.915 na sajtu za zapošljavanje, njih 96 se odnosi na rad od kuće. U odnosu na prethodne nedelje, primetan je pad u potražnji za radnicima, pokazuju podaci koje Infostud dostavlja portalu Biznis.rs.

U poslednjih sedam dana postavljen je 551 oglas, od toga su 32 za rad od kuće. Najviše oglasa je bilo, kao i obično, u sledećih pet kategorija: IT (394), trgovina/prodaja (281), mašinstvo (195), ekonomija (158) i elektrotehnika (148).

Elektroinstalacije
Foto: Pixabay.com

Iz aktuelnih oglasa za posao, izdvaja se nekoliko, i to prvo iz oblasti elektronike, oglas koji je raspisala kompanija Ludan Engineering za radno mesto u Beogradu.

Naime, radi se o poslu koji mogu da obavljaju i osobe sa invaliditetom, a traži se diplomirani inženjer elektrotehnike – projektant, sa najmanje tri godine radnog iskustva, poželjno u projektovanju industrijskih i termoenergetskih postrojenja. Od kandidata se očekuje i posedovanje nekoliko tipova licenci i odlično poznavanje engleskog jezika.

Laptop, telefon, sveska i olovka
Foto: Pexels.com

Kada je u pitanju oblast ekonomije, posebnu pažnju je privukao oglas Naftne industrije Srbije za koordinatora za planiranje, ekonomiku i kontroling u Zrenjaninu.

Poslodavac traži kandidata koji ima iskustva na sličnim poslovima, poznaje rad u sistemima SAP i Hyperion i na naprednom nivou koristi MS Excel i govori engleski i/ili ruski jezik. Za ovu poziciju takođe je neophodno visoko obrazovanje (ekonomski fakultet, FON ili Prirodno-matematički fakultet – Finansijska matematika).

Radnici rade u fabrici
Foto: Tanjug

Firma Minth Automotive Europe traži planera proizvodnje u Loznici. Za ovaj posao je neophodno poznavanje engleskog jezika, a razgovor za posao, sa kandidatima koji su ušli u drugi krug, održaće se onlajn.

Poslodavac traži kandidata koji ima fakultetsku diplomu ili završenu višu školu, usmerenja ekonomski menadžment ili industrijski inženjering. Očekuje se iskustvo u kancelarijskom softveru, kontroli zaliha, proizvodnom procesu, QAD i MRP, radu SFM sistema, kao i poznavanje troškova i finansija, uz najmanje jedne godine radnog iskustva u upravljanju materijalima i planiranju.

Poslovni sastanak
Foto: Pixabay.com

O istraživanju Infostuda u kojem se pokazalo da žene imaju niža očekivanja kada je reč o visini plate, pročitajte ovde.

Bilo je reči i tome kako je pandemija korona virusa mnogim ljudima koji već imaju radno mesto ulila strah od ostanka bez posla.

Ukoliko tražite posao u sferi trgovine i IT industrije, čini se da nećete imati mnogo poteškoća da nađete posao u ovim sektorima, jer za njih već dugo ima najviše otvorenih pozicija za posao.

A ako se ono čime se bavite uopšte i ne nalazi među pet najtraženijih oblasti, ne brinite, jer ćete uz upornost i trud sigurno naći odgovarajuće radno mesto. Srećno!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...