Ukrajinska kriza donosi rizike krhkom ekonomskom oporavku u Japanu

Osnovne potrošačke cene u Tokiju beleže najveću međugodišnju stopu rasta

NovacSvetVesti

18.3.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Osnovne potrošačke cene u Tokiju beleže najveću međugodišnju stopu rasta Osnovne potrošačke cene u Tokiju beleže najveću međugodišnju stopu rasta
Veliki proizvođači iz Japana pokazuju manje optimizma u poslednjem kvartalu, jer se firme bore sa prekidima u nabavnim lancima i rastućim cenama energije uzrokovanim... Osnovne potrošačke cene u Tokiju beleže najveću međugodišnju stopu rasta

Veliki proizvođači iz Japana pokazuju manje optimizma u poslednjem kvartalu, jer se firme bore sa prekidima u nabavnim lancima i rastućim cenama energije uzrokovanim rusko-ukrajinskim ratom.

Novi podaci, koji će biti objavljeni sledeće nedelje, verovatno će u martu pokazati da osnovne potrošačke cene u Tokiju beleže najveću međugodišnju stopu rasta u poslednje dve godine zbog rastućih cena električne energije i gasa, navode analitičari koje je anketirao Reuters.  

Očekuje se da će “tankan” analiza koju Banka Japana pažljivo prati verovatno pokazati da će proizvođački indeks u aprilu pasti sa plus 18, koliko je imao u poslednja tri meseca, na plus 12, navodi se u analizi. 

Podaci ne slute na dobro kada je u pitanju Banka Japana, koja je upozorila na sastanku u martu na rizike koje kriza u Ukrajini donosi krhkom ekonomskom oporavku, piše Reuters.  

Očekuje se da će i samopouzdanje onih koji nisu u proizvodnoj industriji takođe splasnuti, pa će, kako pokazuje analiza, pasti sa decembarskih plus devet na plus pet.  

Veliki proizvođači su očekivali da će uslovi dalje opadati u naredna tri meseca, sa očitavanjima pada do plus 10, sa naznakama da će korporativna nestabilnost nastaviti da raste, iako su velike kompanije van proizvodne industrije očekivale poboljšanje od plus osam.   

Pretpostavlja se da će tankan analiza pokazati rast kapitalnih troškova za velike kompanije od 4,4 odsto u ovoj fiskalnoj godini, manje od polovine povećanja od 9,3 odsto, koliko je predviđala prethodna analiza.  

Odvojena analiza koja će biti objavljena 24. marta verovatno će pokazati rast osnovnih potrošačkih cena u Tokiju. Iz toga su isključene cene svežih namirnica, koje su zabeležile međugodišnji rast od 0,7 odsto.

  • DANIJELA

    18.3.2022 #1 Author

    Pa celo svet oseca posledice Rusko-Ukrajinskog sukoba, nazalost. Samo se nadam stabilizaciji.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #2 Author

    I oni su u problemu,a tek ce cene da im rastu…

    Odgovori

  • JOVANA

    19.3.2022 #3 Author

    Srbija do Tokija

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #4 Author

    Nije nikome lako, ali oni će to brzo prebroditi.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #5 Author

    Kakve veze ima Ukrajina sa Japanom?

    Odgovori

  • MARIJANA

    20.3.2022 #6 Author

    Ko zna koliko cene da rastu, ne samo kod njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...