Kompanije i građani manje kupuju, a pitanje je kako će odraziti ukrajinska kriza

Ekonomski oporavak Japana slabiji od očekivanog

SvetVesti

9.3.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ekonomski oporavak Japana slabiji od očekivanog Ekonomski oporavak Japana slabiji od očekivanog
Ekonomski oporavak Japana bio je slabiji od prvobitnih procena u poslednjem kvartalu 2021. godine, pokazuju najnoviji revidirani podaci, pošto je rast potrošačke i poslovne... Ekonomski oporavak Japana slabiji od očekivanog

Ekonomski oporavak Japana bio je slabiji od prvobitnih procena u poslednjem kvartalu 2021. godine, pokazuju najnoviji revidirani podaci, pošto je rast potrošačke i poslovne potrošnje bio manji nego što je prvi put objavljeno.

Revidiranje rasta naniže je loša vest za kreatore monetarne, pa i državne politike koji imaju zadatak da održe krhki oporavak zemlje na pravom putu, jer skok cena roba usled ukrajinske krize i stalnih poremećaja u snabdevanju povećava ekonomsku neizvesnost.

Revidirani podaci o bruto domaćem proizvodu koje je objavila državna kancelarija pokazuju da je Japan zabeležio godišnji rast od 4,6 odsto BDP-a u periodu oktobar-decembar. To je bilo niže od srednje prognoze ekonomista za povećanje od 5,6 odsto i preliminarnog očitavanja od 5,4 odsto objavljenog prošlog meseca, piše Reuters.

„Ovo sugeriše da je ekonomski oporavak Japana od pandemije slabiji nego u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinchukin.

Na kvartalnoj osnovi, BDP je povećan za 1,1 odsto, što je ispod srednjih tržišnih očekivanja za povećanje od 1,4 odsto.

Do promene je uglavnom došlo zbog smanjenja privatne potrošnje, rekao je vladin zvaničnik na konferenciji za medije.

Privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog BDP-a, porasla je za 2,4 odsto u tromesečju oktobar-decembar u odnosu na prethodni kvartal, revidirana naniže u odnosu na prvobitno procenjeni dobitak od 2,7 odsto. Posebno je potrošnja u sektoru usluga smanjena sa početnih 3,5 odsto na 3,1 odsto.

Nedavni podaci ministarstva industrije za decembar pokazali su da je potrošnja na usluge poput restorana i vožnje vozom manja od preliminarne procene zasnovane na podacima iz privatnog sektora.

„Privatna potrošnja je verovatno bila prilično slaba u januaru, zbog slabe potrošnje na kapitalna dobra kao što su automobili i usluge“, rekao je Minami, dodajući da nova neizvesnost oko Ukrajine hladi poslovna ulaganja.

U četvrtom kvartalu, kapitalni rashodi su porasli za 0,3 odsto, što je niže od prognoza ekonomista za povećanje od 0,7 odsto.

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2022 #1 Author

    Japanci su disciplinovani, posvećeni poslu njihova ekonomija će se prva oporaviti. trebaće svima mnogo vremena najviše će osetiti male zavisne zemlje

    Odgovori

  • Emilija

    9.3.2022 #2 Author

    Sta da kazu manje zemlje

    Odgovori

  • TINA

    9.3.2022 #3 Author

    Ne sekiram se ja za Japan.Nema potrebe

    Odgovori

  • LUKA

    9.3.2022 #4 Author

    Ne brinem se ja za njih brzo ce se oni oporaviti

    Odgovori

  • Vockica

    10.3.2022 #5 Author

    Ako Japan tako sta će ostale zemlje, ne sumnjam ja u Japan lako ce ona.. Šta će ostali.

    Odgovori

  • TASIJA27

    10.3.2022 #6 Author

    E kad se oni nisu izvukli pitam se kako ce ostali

    Odgovori

  • BIJUTI27

    4.10.2022 #7 Author

    Bože, dal oni pominju na njihovim portalima, našeg ekonomskog tigra Srbiju..
    Na nas da se ugledaju😀🤔

    Odgovori

  • DASHA

    13.11.2023 #8 Author

    Sta cemo mi onda….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...