Uspešno i odgovorno poslovanje firme „Sveti Nikola“ iz CG

Otkup i reciklaža starog papira od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVesti

26.3.2021 15:56 Autor: Julijana Vincan 2

Otkup i reciklaža starog papira od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine Otkup i reciklaža starog papira od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine
Reciklažom 1,2 tone otpadnog papira može se uštedeti oko dve tone prirodnog drveta, a trenutno čak oko 30 procenata otpada, koji je moguće reciklirati,... Otkup i reciklaža starog papira od izuzetnog značaja za očuvanje životne sredine

Reciklažom 1,2 tone otpadnog papira može se uštedeti oko dve tone prirodnog drveta, a trenutno čak oko 30 procenata otpada, koji je moguće reciklirati, čini papirni otpad. Takođe, reciklaža otpadnog papira 74 odsto manje zagađuje vazduh i 35 procenata manje zagađuje vodu nego njegova proizvodnja od sirovog drveta.

Ovo su sve činjenice koje ukazuju na značaj reciklaže papira. Zato je veoma važno da postoje kompanije koje se bave rešavanjem upravo ovog problema 21. veka. Jedna firma koja učestvuje u tom procesu jeste „Sveti Nikola“ iz Nikšića, stoga nas je interesovalo kako izgleda njihov proces rada, kao i kako se snalaze u doba korona krize.

„Otkupljujemo stari papir i sarađujemo sa velikim kompanijama na teritoriji cele zemlje. U sezoni najviše otkupljujemo papir na primorju, a kompletan otkup izvozimo u Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Godinama smo ulagali u transport, a sada posedujemo sopstvene kamione i kombi vozila, tako da u povratku u Crnu Goru naši kamioni vrše usluge transporta, i na taj način pokrivamo, odnosno, smanjujemo troškove“, izjavio je za Biznis.rs Zoran Đurković.

Foto: Unsplash.com

Dodaje da su preduzeće osnovali 1992. godine u Nikšiću.

„Proizvodimo kartonsku ambalažu, takođe, posedujemo građevinske mašine sa kojima radimo i za vreme pandemije, jer je cena starog papira drastično pala, tako da smo uspeli da prebrodimo i period zatvaranja zahvaljujući radu u građevini. Od pre nekoliko godina smo u sopstvenom prostoru, na šta smo veoma ponosni. Trenutno imamo sedmoro stalno zaposlenih radnika, s tim da se u sezoni i po potrebi posla angažuju i dodatni radnici. Kod nas vlada porodična atmosfera i na radnike gledamo kao na deo porodice, a oni su odani i to umeju da cene“, ističe naš sagovornik.

Porodična kompanija „Sveti Nikola“ ima dugu tradiciju i poznata je po velikoj posvećenosti cele porodice i očuvanju životne sredine, i kako kaže Đurković, idu korak po korak ka uspehu, a na tom putu se finansiraju iz sopstvenih sredstava, ali i konstatno ulažu u proširenje kapaciteta i obima posla, tako da, kako je najavio, uskoro proširuju i svoj pogon za proizvodnju kartonske ambalaže.

Foto: Piqsels.com

To da se ističu profesionalizmom jasno ukazuje i AA+ bonitetna ocena koja im je dodeljena, a označava veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. Naime, ta bonitetna ocena stoji rame uz rame uz najvišu ocenu, što potvrđuje da je firma pouzdana i stabilna.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do toga dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

SVETI NIKOLA

ŠTEDIM BB, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
500.250,00 (2019)
Broj zaposlenih:
7 (2019)

  • Anna

    26.3.2021 #1 Author

    Svaka čast. Bitno je ulagati u očuvanje prirode i životne sredine uopšte.

    Odgovori

  • ZORICA.S

    26.3.2021 #2 Author

    Treba maksimalno recilkirati i siriti svest o korisnosti reciklaze!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...