unija poslodavaca srbije o inicijativi "open balkan"

Otvaranje regiona podrška privredi i zapošljavanju

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

30.7.2021 14:35 Autor: Miljan Paunović 0

Otvaranje regiona podrška privredi i zapošljavanju Otvaranje regiona podrška privredi i zapošljavanju
Predviđeno otvaranje regiona, u okviru inicijative „Open Balkan“, predstavlja podršku radu i zapošljavanju u domaćim preduzećima, rečeno je danas Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.... Otvaranje regiona podrška privredi i zapošljavanju

Predviđeno otvaranje regiona, u okviru inicijative „Open Balkan“, predstavlja podršku radu i zapošljavanju u domaćim preduzećima, rečeno je danas Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

„Srbija ima najveću razmenu i ostvaruje najveće suficite sa zemljama Zapadnog Balkana, jer naša preduzeća plasiraju, na to tržište, najveći deo svog izvoza“, izjavio je direktor UPS – a Srđan Drobnjaković, komentarišući značaj dokumenata koje su sredu u Skoplju potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Drobnjaković je naveo da je tržište ZB fizički najbliže Srbiji i da samim tim podrazumeva i najmanje troškove transporta, kao i da zemlje regiona najbolje poznaju srpske proizvode i brendove, piše Tanjug.

„Kompanijama iz Srbije daleko je teže da osvoje novo tržište u Evropskoj uniji, zbog veće zasićenosti tržišta i složenosti procedure izvoza za robu koja dolazi van granica EU, pa otvaranje granica u regionu predstavlja podršku izvozu i prihodima preduzeća iz Srbije i regiona“, istakao je on.

Firme u Srbiji, naveo je Drobnjaković, susreću se sa nedostatkom radne snage i stručnih kadrova u svim oblastima privrede, jer velike kompanije i investitori preuzimaju sve raspoložive kadrove sa tržišta rada.

Lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...