Reč je o prvoj fazi radova

Otvoren javni poziv za izradu objekta za smeštaj životinja u okviru BIO 4 Kampusa

InfrastrukturaSrbijaVesti

31.10.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvoren javni poziv za izradu objekta za smeštaj životinja u okviru BIO 4 Kampusa Otvoren javni poziv za izradu objekta za smeštaj životinja u okviru BIO 4 Kampusa
Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju objekata za smeštaj životinja u okviru BIO 4... Otvoren javni poziv za izradu objekta za smeštaj životinja u okviru BIO 4 Kampusa

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju objekata za smeštaj životinja u okviru BIO 4 Kampusa i Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak u kompleksu Rakovica selo BIO 4.

Reč je o prvoj fazi radova, koja, između ostalog podrazumeva: objekat površine 2.400 kvadratnih metara za laboratorijske životinje, štalu za konje, ovčarnik, parking sa 25 mesta. Gradiće se i kapija, portirnica, silosi, hladnjača za konfiskat, senik, bazen za stajnjak, ispusti za konje i ovnove, trafostanica.

Objekat za laboratorijske životinje treba da bude izgrađen od čvrstog materijala u tri nivoa. U prizemlјu i prvom spratu biće smeštaj laboratorijskih životinja, a na drugom spratu biće prostor za zaposlene koji će sadržati kancelarije, prostor za presvlačenje zaposlenih, sanitarni čvor sa tuš kabinom i druge prateće prostorije, kao i određen deo infrastrukture sa svim tehničkim normativima (dovod vode, struje, sistema za zagrevanje i hlađenje, odvod kanalizacije, telefon i internet i mrežu za prilјučivanje video nadzora), piše eKapija.

Štala za konje

Objekat za smeštaj konja treba da obezbedi prostor čiji će kapacitet zadovolјiti smeštaj do 10 konja, rad zaposlenih u štali i sprovođenje zdravstvene zaštite nad životinjama.

Foto:Pixabay.com

Sastoji se od dve odvojene štale – jedna sa 10 bokseva za smeštaj konja i druga sa tri boksa koja služi za karantin, a tu su i boks za izolaciju konja, boks za pripremu konja za proces plazmafereze, laboratorije i prostorija za proces plazmafereze, priručni magacin i ulazni prostor, kao i hladna soba za smeštaj sirovina i gotovih proizvoda.

Objekat štale treba predvideti na delu kompleksa u blizini i do samog ispusta (pašnjak za životinje). Potrebno je da bude u jednom nivou, pod jednim krovom, na dve vode, bruto ukupna površina oko 470 kvadratnih metara. Kroz sredinu objekta planirati hodnik širine tri metra.

Objekat za smeštaj ovnova treba da obezbedi prostor čiji će kapacitet zadovolјiti smeštaj do 20 ovnova, prostor za izolaciju, laboratoriju za uzimanje krvi, rad zaposlenih u štali i sprovođenje zdravstvene zaštite nad životinjama.

Treba ga predvideti na delu kompleksa u blizini samog ispusta za životinje. Takođe je u jednom nivou, pod jednim krovom, na dve vode.

Ukupna površina kompleksa Rakovica selo BIO 4 je oko 7,6 hektara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...